Wykonanie
Pączki Hiszpańskie, Wiedeńskie czy popularnie nazywane "Gniazdka" to nic innego jak smażone ciasto parzone. Ciasto przygotowane jak na tradycyjne ptysie jednak usmażone jak klasyczne pączki to połączenie powodujące, że ciasto jest delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach.
Pączki Hiszpańskie to świetna alternatywa zarówno dla pączków jak i ptysi oraz eklerków co sprawia, że z pewnością warto je przygotować w Ostatki oraz Tłusty Czwartek.
Mini Pączki Hiszpańskie - Składniki:Ciasto:4
jajka100 g
masłaszklanka
mąki pszennejszklanka
wodyszczypta
soliłyżka
cukrułyżka
wódkiLukier:ok. szklanka
cukru pudruok. 5 łyżek ciepłej
wodyolej do smażeniaCiasto:
Wodę zagotowujemy z
masłem po czym wsypujemy
mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki.Całkowicie studzimy.Następnie ciasto solimy, dodajemy
cukier oraz
alkohol i miksujemy stopniowo dodając
jajka.Papier do pieczenia tniemy na kwadraty o
boku ok. 8-9 cm i delikatnie smarujemy
olejem.Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego (użyłam tradycyjnej tylki - gwiazdka) i za jego pomocą wyciskamy na papierze do pieczenia krążki o średnicy ok. 5-6 cm.
Na rozgrzany
olej wykładamy porcje pączków - nie za dużo naraz, papierem do góry. Gdy pączki podsmażą się ostrożnie ściągamy papier i przewracamy na drugą stronę i smażymy na złoto.Gdy pączki lekko ostygną możemy przygotować
lukier.
Cukier puder ucieramy wraz z
wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej
cukru pudru, jeżeli natomiast za gęsta - odrobinę
wody. Przygotowanym lukrem polewamy pączki hiszpańskie.