Wykonanie
Długo zamierzałam się z wykonaniem zakwasu. Najpierw mi nie wyszedł, na kilka dni odpuściłam, ale postanowiłam nie rezygnować. Bardzo chciałam upiec
chleb, o sposobie, w jakim wykonałam zakwas opowiem Wam więcej innym razem.
Chleb wyszedł pyszny, pięknie urósł, skórka chrupiąca a miąższ niezwykle miękki. Mój P. powiedział, że
chleb smakuje jak świeżo z piekarni, co mnie niezwykle ucieszyło. Polecam serdecznie wykonanie domowego
chleba, ja oczywiście nie wytrzymałam i musiałam spróbować go jeszcze
póki był ciepły. Z
masełkiem i
pomidorem… pycha. Chyba przestane kupować
pieczywo, a na pewno
będę eksperymentować dalej
Składniki:– 1 szklanka zakwasu żytniego lub pszennego;– 2/3 szklanki
mleka;– 1/4 szklanki
wody źródlanej;– 2 łyżki roztopionego
masła;– 1 łyżka
cukru;– 1 łyżka
soli;– 3 i 1/4 szklanki
mąki pszennej;– 1 łyżeczka
drożdżyNa wierzch:– 1
jajko;– 2 łyżki
śmietany 30%;–
sezam do posypaniaWykonanie:Zakwas doprowadzić do temperatury pokojowej, wymieszać z ciepłym
mlekiem.
Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej
wody, dodać
cukier i 2-3 łyżki
mąki. Resztę
mąki wymieszać z
solą, miksturą
drożdżową i zakwasem. Wyrabiać, pod koniec dodając roztopione
masło. Zostawić w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości.Wyjąć ciasto i lekko wyrobić. Na posypanej
mąką powierzchni uformować bochenek lub dwa małe bochenki. Zostawić je na 1 godzinę, przykryte, do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować bochenki
jajkiem roztrzepanym z odrobiną słodkiej
śmietanki, posypać nasionami.Piec 10 minut w temperaturze 240 stopni,
potem zmniejszyć do 190 stopni i piec jeszcze 20 minut.Studzić na kratce.Smacznego