Wykonanie
Delikatne, puszyste, a co najważniejsze - idealne do hot-dogów bułeczki pszenne z
sezamem.Stanowią idealny dodatek do popularnych fast food'ów i z pewnością są o wiele zdrowsze od tych kupionych w sklepie.
Bułeczki do Hot-Dogów - Składniki: (ok. 10 bułeczek)30 g
drożdży2 łyżki
cukru235 ml
mleka120 ml
wody55 g
masła680 g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
solijajkoodrobina
mlekasezamWszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek
cukru i ok. 3 łyżek
mąki. Odstawiamy na 10 minut.Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto (będzie ono miało dość "luźną" konsystencję dlatego warto je przygotować w food procesorze lub wyrobić hakami do
ciasta drożdżowego - starajmy się nie dosypywać
mąki, bo bułeczki utracą wtedy swoją puszystość). Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 10 bułeczek, które następnie formujemy w podłużne kształty. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut.Bułeczki tuż przed pieczeniem smarujemy
mlekiem i posypujemy
sezamem.Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut.