Wykonanie
Smaczne
bagietki upieczone na podstawie przepisu ze strony Moje Wypieki . W przepisie dodano
sezam do środka ciasta, pominęłam ten dodatek, moje
bagietki są tylko posypane
sezamem. Ciasto
szykowałam przy pomocy maszyny do
chleba, nie testowałam więc wersji tradycyjnej. Moje
bagietki bardziej przypominały
bułkę paryską niż
bagietki ale to nie zmienia faktu, że były pyszne i co jakiś czas do tego przepisu chętnie wracam. Warto przed zrobieniem
bagietek obejrzeć film pokazujący jak formować
bagietki, bardzo przydatny.
Składniki na lub 2 większe lub 4 mniejsze
bagietki:1 szklanka ciepłej
wody2¼ łyżeczki suchych
drożdży1 łyżka
cukru1,5 łyżeczki
soli2 łyżki miękkiego
masła3 szklanki
mąki pszennejnasiona
sezamu - do posypaniaDodatkowo:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka do posmarowaniaprzygotowaniemetoda tradycyjna:
Drożdże rozpuścić w wodzie z odrobiną
cukru, odstawić na 5 minut. W dużej misce połączyć 2 szklanki
mąki,
cukier i
sól. Dodać
masło i posiekać, by otrzymać mniej więcej kruszonkę. Pośrodku zrobić wgłębienie i wlać
drożdże z
wodą. Wyrobić, aż cała
mąka zostanie wchłonięta, dodać ostatnią szklankę
mąki, wyrobić gładkie ciasto. Stolnicę oprószyć
mąką, pozwolić ciastu odpocząć 10 minut (przykryć). Następnie znów dobrze wyrobić, uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.Ciasto wyjąć z miski, pozostawić znów na 10 minut. Podzielić ciasto na 2 lub 4 części Uformować
bagietki, przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). Można użyć specjalnej foremki do
bagietek. Wyrośnięte
bagietki naciąć , posmarować
jajkiem rozmieszanym z
mlekiem, posypać
sezamem.Na dole w piekarniku umieścić naczynie żaroodporne z
wodą (by parowała i
pieczywo było chrupiące), lub spryskać piekarnik
wodą ze spryskiwacza. Piec przez 10 minut w temperaturze 220ºC,
potem zmniejszyć do 200ºC i piec jeszcze ok 15 minut, aż
bagietki będą ładnie zrumienione. Ostudzić na kratce. w maszynie do
chlebaSkładniki umieścić w maszynie do pieczenia
chleba według instrukcji: najpierw płynne,
potem sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania
ciasta drożdżowego. Kiedy program się zakończy wyjąć ciasto, podzielić na 2 lub 4 części i dalej postępować zgodnie z opisem wyżej. Smacznego!Uwagi: Mimo iż moje foremki bardzo mocno obsypałam
mąką,
bułki niestety nieco przywarły na fragmencie do formy i miałam kłopot z ich oderwaniem. Być może wyrosły zbyt duże ( robiłam 2
bagietki) jak dla moich foremek i to było przyczyną. Następnym razem zrobię z tej porcji 4
bułki. Może ma ktoś doświadczenie z formą do bagietek? Drugi raz mi się taka historia przytrafiła.Wpis dołączam do wrześniowej listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej tym razem u Małgosi na blogu Akacjowy blog