Wykonanie
Zapraszam na pyszne lekkie bułeczki hamburgerowe.
składniki:500 g
mąki pszennej ( ja dałam 400g pszennej i 100g pełnoziarnistej)150ml ciepłego
mleka100ml ciepłej
wody15 g świeżych
drożdży20 g miękkiego
masła2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
solidodatkowo:
jajko do posmarowania
sezam do posypaniaZ
drożdży, pół szklanki
mleka, łyżeczki
mąki i łyżeczki
cukru przygotowujemy zaczyn. Odstawiamy na ok. 30 min.W misce mieszamy
mąkę z
solą, dodajemy
jajko i
masło oraz wlewamy wyrośnięty zaczyn. Następnie powoli wlewając resztę
mleka mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste (możemy nie wykorzystać całego
mleka). Miskę przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę.Po tym czasie z ciasta formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniami do dołu. Smarujemy roztrzepanym
jajkiem i posypujemy
sezamem. Odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia.Bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 15 minut, aż będą rumiane.
Użyłam tutaj mojego ulubionego przepisu na bułeczki http://etat-mama.blogspot.com/2013/08/bueczki-pszenne-z-siemieniem-lnianym.html z modyfikacjami aby bułeczki były lżejsze.Smacznego:)