Wykonanie
Bardzo smaczne
francuskie bagietki, tym razem nie lepsze, niż ze sklepu - powiedziałbym, że takie, jak ze sklepu ;). Mogą być z
sezamem, mogą być bez - jest to przepis na
francuskie pieczywo z chrupiącą skórką, czyli chlebek,
bagietki,
bułki,
spody do pizzy, itp. Przepis pochodzi z tej strony . Polecam!Składniki na 1 chlebek lub 4
bagietki:1 szklanka ciepłej
wody2¼ łyżeczki suchych
drożdży1 łyżka
cukru1,5 łyżeczki
soli2 łyżki miękkiego masła/margaryny3 szklanki
mąki pszennejnasiona
sezamu (do środka ciasta i do posypania), około pół szklankiDodatkowo:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka do posmarowania
Drożdże rozpuścić w wodzie z odrobiną
cukru, odstawić na 5 minut. W dużej misce połączyć 2 szklanki
mąki,
cukier i
sól. Dodać
masła i posiekać, by otrzymać mniej więcej kruszonkę. Pośrodku zrobić wglębienie i wlać
drożdże z
wodą. Wyrobić, aż cała
mąka zostanie wchłonięta, dodać ostatnią szklankę
mąki, wyrobić gładkie ciasto. Stolnicę oprószyć
mąką, pozwolić ciastu odpocząć 10 minut (przykryć). Następnie znów dobrze wyrobić, uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.Ciasto wyjąć z miski, pozostawić znów na 10 minut. Rozwałkować na prostokąt o grubości około 6 mm, posypać
sezamem (wedle uznania), zrolować jak roladę, skleić. Blaszkę oprószyć
mąką, wyłożyć uformowany chlebek. Przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.Po tym czasie na
chlebku zrobić nacięcia nożem, posmarować
jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką
mleka, posypać
sezamem.Na dole w piekarniku umieścić naczynie żaroodporne z
wodą (by parowała i
pieczywo było chrupiące), można też spryskać piekarnik
wodą. Piec przez 10 minut w temperaturze 220ºC,
potem zmniejszyć do 200ºC i piec dodatkowe 25 - 35 minut, aż bochenek będzie złoto-brązowy i głuchy po uderzeniu od
spodu (
bagietki,
bułki - piec krócej). Ostudzić na kratce.Wykonanie
bagietek:Takie samo, tylko przed rozwałkowaniem podzielić ciasto na 4 części (w oryginalnym przepisie z ciasta zrobiono 2
bagietki, ja zrobiłam 4 mniejsze).Metoda dla maszynistów:Składniki umieścić w maszynie do pieczenia
chleba według instrukcji: najpierw płynne,
potem sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do
ciasta francuskiego 'french'. Wyjać ciasto przed końcem programu, przed samym pieczeniem (u mnie około 70 minut przed końcem). Dalej wg przepisu - rozwałkować ciasto ...Smacznego :)