ßßß
Zapraszam na przepyszne bagietkiSkładniki na 1 chlebek lub 4 bagietki:1 szklanka ciepłej wody2¼ łyżeczki suchych drożdży1 łyżka cukru1 , 5 łyżeczki2 łyżki miękkiego masła/margaryny3 szklanki mąki pszennejnasiona sezamu (do środka ciasta i do posypania), około pół szklankiDodatkowo:1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowaniaDo szklanki wlewamy ciepłą wodę i rozpuszczamy w niej drożdze i cukier, odstawiamy na 5 minut. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki i sól, dokładnie mieszamy i dodajemy masło. Wcieramy masło w mąkę opuszkami palców po czym wlewamy wodę z drożdżami i mieszamy aby woda wchłonęła się w mąkę i dodajemy resztę mąki. Wyciągamy ciasto na stolnicę i zagniatamy, aż uzyska sprężysty wygląd i odstawiamy przykrywając ściereczką na 10 minut. Po czym znowu wyrabiamy ciasto, formujemy kulę, wstawiamy do miski i przykrywamy, czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na blat i dzielimy na 2 lub 4 części. Ciasto rozpłaszczamy i robimy prostokąt, posypujemy sezamem i zwijamy jak roladę. Układamy na blaszce opruszonej maką, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aby ciasto podrosło.Przed pieczeniem nacinami bakietki nożem, smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. Do piekarnika na dno wstawiamy naczynie żarootporne z wodą (woda paruje i pieczywo jest chrupiące). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 C 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 200 C i pieczemy jeszcze około 25 minut, aż bagietki będą złoto-rumiane i po uderzeniu od spodu wydadzą głuchy odgłos.
SmacznegoZapraszam również na: