Wykonanie
Zapraszam na przepyszne
bagietkiSkładniki na 1 chlebek lub 4
bagietki:1 szklanka ciepłej
wody2¼ łyżeczki suchych
drożdży1 łyżka
cukru1 , 5 łyżeczki2 łyżki miękkiego masła/margaryny3 szklanki
mąki pszennejnasiona
sezamu (do środka ciasta i do posypania), około pół szklankiDodatkowo:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka do posmarowaniaDo szklanki wlewamy ciepłą
wodę i rozpuszczamy w niej
drożdze i
cukier, odstawiamy na 5 minut. Do miski wsypujemy 2 szklanki
mąki i
sól, dokładnie mieszamy i dodajemy
masło. Wcieramy
masło w
mąkę opuszkami palców po czym wlewamy
wodę z
drożdżami i mieszamy aby
woda wchłonęła się w
mąkę i dodajemy resztę
mąki. Wyciągamy ciasto na stolnicę i zagniatamy, aż uzyska sprężysty wygląd i odstawiamy przykrywając ściereczką na 10 minut. Po czym znowu wyrabiamy ciasto, formujemy kulę, wstawiamy do miski i przykrywamy, czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na blat i dzielimy na 2 lub 4 części. Ciasto rozpłaszczamy i robimy prostokąt, posypujemy
sezamem i zwijamy jak roladę. Układamy na blaszce opruszonej
maką, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aby ciasto podrosło.Przed pieczeniem nacinami
bakietki nożem, smarujemy
jajkiem i posypujemy
sezamem. Do piekarnika na dno wstawiamy naczynie żarootporne z
wodą (
woda paruje i
pieczywo jest chrupiące). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 C 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 200 C i pieczemy jeszcze około 25 minut, aż
bagietki będą złoto-rumiane i po uderzeniu od
spodu wydadzą głuchy odgłos.
SmacznegoZapraszam również na: