Wykonanie
Pamiętacie
lody śmietankowe z karmelem z McDonalda? Pewnie nadal można je tam kupić. Natomiast taki
sos karmelowy można zrobić samemu i polać domowe
lody.
Sól podbija smak karmelu i brak mi słów, by wyrazić jak niesamowicie smaczny jest ten sos. Na pewno lepszy niż ten z McDonalda.Można nim w zasadzie polać wszystko. Wykorzystałam go już do babeczek karmelowych z
czarnymi porzeczkami oraz mini tart z papierówkami . Mnóstwo możliwości.Inspiracja: Shelley Kaldunski, David Matheson "Babeczki na słodko".Składniki na ok. 200 ml sosu:1 i 1/4 szklanki
cukru1 szklanka
śmietany kremówki 30 %, w temp. pokojowejszczypta
soliW rondlu z grubym dnem rozpuścić
cukier. Podgrzewać na małym ogniu, aż
cukier całkowicie się rozpuści i nabierze
bursztynowo-złotego koloru. Trzeba bardzo uważać, by się nie przypalił, bo im ciemniejszy
cukier, tym bardziej gorzki karmel wyjdzie.Mieszać za pomocą drewnianej łyżki, a to prawdopodobnie spowoduje powstanie grudek. Podgrzewać karmel do ich rozpuszczenia, stale mieszając.Następnie po ściankach rondla ostrożnie wlać
śmietanę. Całość zacznie się pienić i bulgotać. Nadal podgrzewać i mieszać, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Na koniec dodać
sól.Karmel przelać do żaroodpornego naczynia i pozostawić do całkowitego wystudzenia.Karmel można przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, do 7 dni. Przed użyciem należy go ogrzać do temperatury pokojowej.Życzę smacznego!