Wykonanie
Uwielbiam piernik jako ciasto i w sezonie okołoświątecznym często robię jego różne wersje. Ta jest z poprzedniego weekendu ( o tej z aktualnego będzie niebawem, niektórzy uczestnicy Blogowigilii w Warszawie może się ucieszą przepisem), upieczona z myślą o dzieciach. Zrobiłam go w stylu tiramisu, spód z
kawowym dodatkiem, masa z
serka mascarpone z
bitą śmietaną.PIERNIK W STYLU TIRAMISU1/2 porcji ciasta takiego, jak tutaj250 g
serka mascarpone200 ml
śmietanki kremówki2-3 łyżki
cukru-pudruposypka do piernikaCiasto upiekłam w okrągłej formie ( 23 cm średnicy) i wystudzłam.
Śmietankę ubiłam z dwoma łyżkami
cukru-pudru.
Serek zmiksowałam z łyżką tegoż, dodawałam miksując
śmietankę, aż się wszystko połączyło na gładka masę. Wyłożyłam ją na upieczony spód w zamkniętej tortownicy, włożyłam do lodówki by zastygła – najlepiej zrobić to na noc, ale na 2-3 godziny też wystarczy. Możemy posypać masę ciemnym
kakao, tartą
czekoladą, u mnie na życzenie dzieci była posypka do piernika. Klimat świąteczny już u nas panujeMam już część prezentów, wyraziłam też życzenia do Świętego Mikołaja zgodne z moimi zainteresowaniamiMoże dostanę coś z nazwą bloga, np szklanego, co można zamówić na http://www.cels.pl/ ?
Póki co sprawdza się mój pomysł, że najlepszą wizytówką bloga są jadalne prezenty, którymi częstuję sporo osób w sezonie świątecznym. Ten piernik też został doceniony nie tylko przez Rodzinkę.Smacznego !