Wykonanie
Pierwszy przepis w tym roku. Będzie to
beza, co by nadchodzące dni były słodkie i miłe.250 g
cukru5
białek jajkazielony barwnik w płynie200 g
mascarpone200 g
śmietany kremówki 36%70 g
cukru2-3 łyżki
herbaty matcha
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie powoli dosypujemy
cukier i zielony barwnik, ubijamy dalej. Ubite
białka wylewamy do dwóch tortownic o średnicy 25 centymetrów.
Bezy wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 100-110 stopni i pieczemy 120-140 minut. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i zostawiamy
bezy do ostygnięcia. Kiedy
bezy ostygną, przygotowujemy nadzienie.
Śmietanę ubijamy z
cukrem. Następnie powoli, delikatnie mieszając łączymy
bitą śmietanę z
mascarpone i zieloną
herbatą matcha. Jeden blat kładziemy na talerz, nakładamy krem i przykrywamy drugim
bezowym blatem. Po wierzchu możemy posypać
bezę cukrem pudrem wymieszanym z matchą.