Wykonanie
Tak się śmiesznie złożyło, że większość urodzin oraz imienin w mojej rodzinie przypada
między połową lipca a połową sierpnia. Wielki ciąg świętowania ma swój urok. Dodatkowym atutem jest to, że owe okazje wypadają w sezonie
owocowym, co tym bardziej prosi się, aby to wykorzystać. Czasem jednak trzeba też odpocząć od
owoców, więc w tym roku jedną z propozycji urodzinowych były zielone małe torciki
bezowe z kremem z zielonej
herbaty matcha .Małe torciki
bezowe z kremem z zielonej
herbaty matcha – przepis:
Bezy:4
białka170 g
cukruodrobina zielonego barwnikaszczypta
soliJajka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Następnie powoli dodajemy
cukier i miksujemy przez kolejne 2-3 minuty. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ołówkiem zakreślamy
okręgi o średnicy 5-7 centymetrów. Przy pomocy łyżki nakładamy masę
bezową, tak by nie wystawała za narysowany okrąg.
Bezy suszymy przez 120-150 minut w temperaturze 100 stopni.150 g
mascarpone200 g
śmietany kremówki 30%40 g
cukru1-2 łyżeczki zielonej
herbaty matchalukrowe kwiaty, świeże
zioła,
pistacjeŚmietanę ubijamy z
cukrem. Następnie dodajemy do niej
mascarpone wymieszane z zieloną
herbatą matcha i ponownie mieszamy, aż masa uzyska jednolity kolor.
Bezy przekładamy masą, nakładamy ją również na wierz drugiej
bezy. Całość ozdabiamy świeżymi
ziołami,
pistacjami oraz lukrowymi kwiatami.