ßßß
Przepis z tej strony.Składniki:bezy4 białkaszczypta soli220 g drobnego cukru do wypieków2/3 szklanki migdałów w płatkach, podpieczonychPłatki migdałowe podpiec na suchej patelni do złotego koloru, wystudzić. Białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając, aż będzie gęsta i sztywna masa. Dodać do masy podpieczone migdały i delikatnie wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i wyłożyć masę bezową (około 2 łyżki na jedną porcję) w dość sporych odstępach (bezy rosną w trakcie pieczenia). Piec w temperaturze 120 stopni C przez około 1h 45 min-2h. Bezy powinny być lekko beżowe, chrupiące z wierzchu a ciągnące w środku. Studzić w uchylonym piekarniku.krem250 g mascarpone250 ml śmietany kremówki1 łyżka cukru pudru6 łyżek (90 ml) advocaatuDo miski przełożyć mascarpone i wlać kremówkę. Ubić do otrzymana gęstej masy. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Łyżka po łyżce wlewać likier jajeczny, ubijając po każdym dodaniu. Powinien powstać gęsty, alkoholowy krem.dodatkowo1/2 szklanki migdałów, podpieczonych2 łyżeczki advocaatuNa gotowe migdałowe bezy wyłożyć po jednej dużej łyżce kremu. Posypać migdałami i skropić advocaatem. Bezy można dodatkowo ozdobić owocami.Smacznego! :)