ßßß Cookit - przepis na Tygryskowa kuchnia: Ciasteczka bezowe z kremem kakaowym

Tygryskowa kuchnia: Ciasteczka bezowe z kremem kakaowym

nazwa

Wykonanie

Bezy są pyszne, to każdy wie. Ale już nie każdy wie, jak ciekawe rzeczy można wykonać z niepozornych białek jajka. Robiąc tort bezowy, którego nie mam szczęścia umieścić na blogu, podłapałam smak bezy i od razu postanowiłam zrobić coś jeszcze. Białek miałam dość, więc wystarczyło tylko wykombinować, jak je mądrze wykorzystać. Więc zrobiłam bezy z kakaowym kremem (pomysł na krem pochodzi z Bee Sweet), który idealnie dopełnił słodycz bezy. Efekt był powalający. Bezy były gotowe na godzinę 18:00, a do północy zniknęło ich 2/3. Przy strategicznej grze ze szwagrem i jego żoną (pozdrawiam serdecznie), zajadaliśmy się tymi maleńkimi cudami. Gorąco polecam!
Składniki:
- 3 białka,
- 300 g cukru (Jest zasada, by na każde białko dawać nie mniej niż 100 g cukru, wtedy bezy wychodzą białe i chrupiące. Ja dałam minimum z tego i wyszły. A słodkie i tak są bardzo),
- szczypta soli,
- 250 g serka mascarpone,
- 150 g śmietany kremówki,
- 2 łyżki cukru (tyle wystarczy, gdyż bezy i tak są mocno słodkie),
- 2-3 łyżeczki słodkiego kakao.
Sposób wykonania:
Dobrze oddzielone od żółtek białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Białka powinny być w temperaturze pokojowej, wtedy lepiej się ubijają. Gdy piana jest już sztywna, stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Gotową pianę wkładamy do sac-a-poche i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nadając dowolne kształty.
Gotowe ciasteczka bezowe wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100°C i grzejemy je przez ok. 3 godziny. Można co jakiś czas otworzyć na chwilę piekarnik, gdyż dostęp powietrza spowoduje, że bezy zachowają swoją biel.
Zimną kremówkę ubijamy z cukrem na sztywno. Stopniowo dodajemy serek, mieszając delikatnie łyżką. Na koniec dodać kakao i wymieszać do połączenia składników. Odkładamy do lodówki i czekamy na bezy. Gdy te już są gotowe i wystudzone, nakładamy krem kakaowy na każdą bezę. Można dodatkowo posypać słodkim kakao lub startą czekoladą.
Źródło:http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2012/06/ciasteczka-bezowe-z-kremem-kakaowym.html