Wykonanie
Po lodach różanych musiała powstać różana pavlova. Obecnie z
truskawkami i
pistacjami, ale później, latem - pyszna także z
malinami. Nie ma sobie równych :). Jeśli lubicie klimaty różane, koniecznie już dzisiaj zapiszcie przepis. Wspaniały i elegancki letni deser!Składniki:6
białek (z dużych
jajek, 1
białko o wadze 40 g)szczypta
soli350 g drobnego
cukru do wypieków2 łyżeczki
skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej1 łyżeczka
soku z cytrynyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera ubić
białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Dodawać
cukier, stopniowo (to ważne!), łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania gęstej, błyszczącej piany. Dodać
sok z cytryny i ubić. Dodać przesianą
skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszać szpatułką.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na papierze narysować okrąg, nieduży, 22 cm średnicy. Wyłożyć na niego masę
bezową i uformować wyrównując boki
bezy łyżką lub szpatułką ku górze. Wstawić do nagrzanego do 150ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 120ºC i piec przez 1 godzinę i 45 minut do 2 godzin. Czas i temperatura pieczenia Pavlovej będzie się różniła w zależności od piekarnika - w każdym przypadku chcemy otrzymać jasną, chrupiącą z zewnątrz
bezę, piankową w środku.Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Pavlova może popękać a jej środek może się lekko zapaść do środka tworząc zagłębienie na krem.Krem różany:125 g
mascarpone (pół opakowania)200 ml
śmietany kremówki 36%2 łyżki
wody różanej2 łyżeczki
cukru pudruWszystkie składniki powinny być schłodzone.
Mascarpone,
śmietanę kremówkę i
cukier puder umieścić w misie miksera i ubić do powstania gęstego kremu, pod sam koniec ubijania dodając
wodę różaną.Ponadto:200 g
truskawek, pokrojonych na kawałki1 łyżka
syropu z agawy lub płynnego
miodu1 łyżka
wody różanejgarść drobno posiekanych lub zmielonych
pistacjiTruskawki wymieszać z
syropem z agawy i
wodą różaną.Pavlovą przełożyć na paterę. Na wierzch wyłożyć krem różany, następnie
truskawki z sosem różanym. Posypać
pistacjami. Schłodzić przez 30 minut i podawać.Smacznego :-).