Wykonanie
W sezonie
owocowym piekę Pavlovą z wykorzystaniem każdych
owoców. Latem łatwo uzbierać
białka na tort
bezowy - wystarczy zrobić domowe, prawdziwe
lody na żółtkach. Na weekend upiekłam
bezę z kremem
kawowym i z
truskawkami. Mocno chrupiącą, piankową w środku, z dużą ilością
owoców. Mam wrażenie, że w tym roku nie mam dość
truskawek ;).Składniki:6
białekszczypta
soli300 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka
skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej1 łyżeczka
soku z cytrynyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera ubić
białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Dodawać
cukier, stopniowo (to ważne!), łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać
sok z cytryny i ubić. Dodać przesianą
skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszać szpatułką.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na papierze narysować okrąg, nieduży, 22 cm średnicy. Wyłożyć na niego masę
bezową i uformować wyrównując boki
bezy łyżką lub szpatułką ku górze. Wstawić do nagrzanego do 160ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 120ºC i piec przez 1 godzinę i 45 minut do 2 godzin). Czas i temperatura pieczenia Pavlovej będzie się różniła w zależności od piekarnika - w każdym przypadku chcemy otrzymać jasną, mocno chrupiącą z zewnątrz
bezę, piankową w środku.Studzić w lekko uchylonym piekarniku.Wystudzoną
bezę położyć na paterze. Wyłożyć na nią krem
kawowy, następnie oprószyć
kakao. Poukładać połówki
truskawek. Schłodzić przez pół godziny i podawać.Krem
kawowy:300 ml
śmietany kremówki 36% schłodzonej1 łyżka
cukru pudru1 łyżka naturalnej
kawy, zmielonejWszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić do powstania sztywnego kremu.Ponadto:
kakao, do oprószenia250 g
truskawek, przepołowionychSmacznego :-).