ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

W lodówce pustki, a mnie naszła ochota na coś słodkiego...od razu wiedziałam co zrobić - bezy :) Mój mąż za nimi nie przepada, ale mi przypominają smak dzieciństwa. Najlepsze bezy robi moja babcia, muszę jednak przyznać, że te wyszły w smaku identycznie! (Tak, tak, próbuję bardzo skromnie stwierdzić, że wyszły mi pyszne..). Najgorszy jest moment, kiedy po zjedzeniu kilku przychodzi zasłodzenie, a pozostałe tak na mnie patrzą...
P.S. Od przyszłego tygodnia zrobi się tu bardziej dietetycznie...:)
Składniki:
4 białka
szczypta soli
1 łyżeczka soku z cytryny (niekoniecznie, ja go nie dałam)
250 g cukru pudru (ja dodałam szklankę cukru drobnoziarnistego, cukier puder się skończył;)
Białka ubić na sztywno mikserem na wysokich obrotach dodając szczyptę soli. Muszą być naprawdę sztywne . Dodać sok z cytryny i nadal ubijać. Następnie dodawać partiami cukier (to bardzo ważne), po jednej łyżce, cały czas ubijając.
Nałożyć do rękawa z ozdobną końcówką i wyciskać na blachę, ja swoje nakładałam łyżką:) Zostawiać między nimi nieduże odstępy - trochę jednak urosną.
Piec - to już sposobem Nigelli - około 45 minut do godziny w temperaturze 140º. Mój piekarnik ma coś poprzestawianie, dlatego musiałam piec nieco dłużej, zmniejszyłam temperaturę do 100 stopni i trzymałam je w piekarniku jeszcze z 20 minut. Więc wszystko zależy od piekarnika.
Smacznego:)
Przepis pochodzi z moich wypieków, jednak został nieco zmodyfikowany:)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/01/bezy.html