ßßß Cookit - przepis na Bezy

Bezy

nazwa

Wykonanie

Przepis podpatrzyłam na stronie mojewypieki.com i przystosowałam go tylko do mojego piekarnika. Ale naprawdę polecam wam spróbować ten przepis na bezy, robiłam go już trzy razy i zawsze się udają. Dla mnie szok bo bezy zawsze mi nie wychodziły. A te są idealne chrupiące i rozpływające się w ustach.
Składniki:
4 białka
2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli.
Kiedy białka będą już ubite, wówczas cały czas ubijając dodajemy po łyżce cukru pudru i sok z cytryny.
Masę białkową przekładamy do szprycy z końcówką gwiazdy wyciskamy małe rozetki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mnie wyszły dwie blaszki, które piekłam jedna za drugą.
Bezy pieczemy-suszymy w piekarniku nagrzanym do temp. 110 stopni przez około 50 minut.
Kiedy beziki nam się upieką zaraz po ostygnięciu (czyli około po 10-15 minutach) bezy przekładamy do pudełeczka i szczelnie zamykamy. No chyba że zamierzacie zjeść wszystkie bezy naraz. Ale ja radzę je schować bo bezy szybko nabierają wilgoci i robią się ciągnące. Smacznego !!!
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2014/01/Bezy.html