Wykonanie
Przepis podpatrzyłam na stronie mojewypieki.com i przystosowałam go tylko do mojego piekarnika. Ale naprawdę polecam wam spróbować ten przepis na
bezy, robiłam go już trzy
razy i zawsze się udają. Dla mnie szok bo
bezy zawsze mi nie wychodziły. A te są idealne chrupiące i rozpływające się w ustach.Składniki:4
białka2 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka
soku z cytrynyszczypta
soliBiałka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem
soli.
Kiedy
białka będą już ubite, wówczas cały czas ubijając dodajemy po łyżce
cukru pudru i
sok z cytryny.
Masę
białkową przekładamy do szprycy z końcówką gwiazdy wyciskamy małe rozetki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mnie wyszły dwie blaszki, które piekłam jedna za drugą.
Bezy pieczemy-suszymy w piekarniku nagrzanym do temp. 110 stopni przez około 50 minut.
Kiedy
beziki nam się upieką zaraz po ostygnięciu (czyli około po 10-15 minutach)
bezy przekładamy do pudełeczka i szczelnie zamykamy. No chyba że zamierzacie zjeść wszystkie
bezy naraz. Ale ja radzę je schować bo
bezy szybko nabierają wilgoci i robią się ciągnące. Smacznego !!!