ßßß Cookit - przepis na Trzcinowe bezy / Cane meringue

Trzcinowe bezy / Cane meringue

nazwa

Wykonanie

Przygotowując trzcinowe bezy po raz pierwszy użyłam cukru pudru trzcinowego. W połączeniu z sokiem z cytryny uzyskałam bardzo przyjemny, słodkoowocowy smak :)
I’ve used cane powdered sugar for the first time preparing this recipe. Using it with lemon juice gave nice, fruity flavour :)
Składniki (na 9 sztuk):
4 białka
4 dl cukru pudru trzcinowego (np. Diamant)
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
nagrzej piec do 140 C
białka ubij z pozostałymi składnikami na pyszystą pianę
nakładaj porcje piany na blaszkę wyłożoną pergaminem
piecz przez 1 godzinę, wyłącz piekarnik i pozostaw do ostygnięcia – bezy będą miały chrupiąca skorupkę i lekko „gąbkowe” wnętrze (mniej więcej jak marshmallows, tylko delikatniejsze)
Smacznego! :)

Ingredients (for 9 meringues):
4 egg whites
4 dl cane powdered sugar
1 tsp lemon juice
pinch of salt
preheat oven to 140 C
whisk egg whites with the rest of ingredients until fluffy
put portions on baking paper
bake for 1 hour, then turn off the oven and leave to cool off – meringues will have crispy skin and a bit „spongy” inside (something like marshmallows but more delicate)
Bon appetit! :)
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2013/08/20/trzcinowe-bezy