Wykonanie
Witam! Niestety twórca tych małych, cudnych bezików jest w pracy, dlatego tradycyjnie to ja zamieszczę na nie przepis. Strasznie mnie Rafał męczył o te
bezy, a ja słyszałam, że często jest z nimi kłopot. Nigdy ich nie piekliśmy, a tu proszę... pierwszy raz i wyszły! Przepis znaleźliśmy u Doroty, która z kolei wzięła go z tego bloga . A i najważniejsze!... Rafał się pomylił i zamiast
cukru pudru wsypał...
cukier kryształ. Mimo tego
bezy wyszły naprawdę pyszne - kruche i lekko ciągnące w środku. Dodam, że nigdy jakoś nie przepadałam za
bezami. Te sklepowe są takie ... suche. Radzę zrobić je w domu bo to zupełnie co innego.Składniki:4
białka1 łyżeczka
soku z cytryny250 g
cukru pudru lub
cukru kryształuszczypta
soliBiałka ubijamy wraz ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy
sok z cytryny. Po chwili wsypujemy po 1 łyżce
cukru stale miksując. Piana ma być sztywna, lecz lśniąca. Masę przekładamy do szprycy i wyciskamy
bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym do 140 stopni piekarniku około 40 minut.Smacznego!