Wykonanie
Bezowy deser ze
śliwkami i posiekanymi
pistacjami - ach, co za smak!
Śliwki do wyłożenia na
bezę i krem należy wcześniej upiec, by były miękkie, ale jednocześnie się nie rozpadały. Wtedy wspaniale harmonizują z delikatnością
bezy i nie stanowią utrudnienia podczas krojenia na porcje. Polecam :-).Składniki:6 dużych
białek (240 g)szczypta
soli300 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka
skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej1 łyżeczka
soku z cytrynyDodatkowo:300 ml
śmietany kremówki 30% lub 36% (lub mniej), schłodzonejpieczone
śliwki węgierki z przepisu poniżejgarść posiekanych
pistacji do posypania (mogą być solone)W misie miksera ubić
białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Dodawać
cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać
sok z cytryny i ubić. Dodać przesianą
skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszać szpatułką.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg, nieduży, 23 cm średnicy. Wyłożyć na niego masę
bezową i uformować wyrównując boki
bezy łyżką lub szpatułką ku górze. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 150ºC. Piec 1,5 godziny. Prawidłowo upieczona Pavlova mocno urośnie, będzie chrupiąca z wierzchu i od
spodu a w przekroju piankowa, może również popękać.Studzić w lekko uchylonym piekarniku.Wystudzoną
bezę położyć na paterze. Wyłożyć na nią ubitą na sztywno
śmietanę kremówkę (bez
cukru). Na wierzch wyłożyć pieczone
śliwki, polać
sokiem śliwkowym (z węgierek nie będzie go dużo) posypać posiekanymi
pistacjami.Pieczone
śliwki:300 g
śliwek węgierek, świeżych lub mrożonych
Śliwki przepołowić, odpestkować. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub w niewielkiej formie wyłożonej papierem do pieczenia rozcięciami ku górze. Piec w temperaturze 180 - 200ºC przez około 25 minut, do miękkości. Całkowicie wystudzić; odrobinę soku jaki postanie zachować do polania kremu.Uwaga: można użyć innych gatunków
śliwek, ale należy zwrócić uwagę, by podczas pieczenia się całkowicie nie rozpadły.Smacznego :-).