Wykonanie
Myślę, że większość z nas zastanawia się co ma zrobić z niepotrzebnymi
białkami z jaj, których nie uwzględnił przepis. Najlepszym sposobem na ich wykorzystanie są słodkie
bezy.Ostatnio przekonałam się, że zrobienie dobrej
bezy może być sztuką... Dokładnie chodzi o to żeby nie dodać za dużo
soku z cytryny, który rozrzedza masę, a dodanie większej ilości
cukru niekoniecznie pomoże.Tak więc zawsze miksuje
białka w dwóch fazach:I: ubijanie
białka na sztywno ze szczyptą
soli, dodanie
cukruII: ubijanie na 'kąpieli wodnej'+ kilka kropel
soku z cytryny (około 12 minut)Składniki:~ 4
białka~ 1,5 szklanki
cukru~ szczypta
soli*
sok z cytrynyBlachę wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masę przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać kolejno na kształt
bezy w dowolnym rozmiarze. Piec w temperaturze 140° C (termoobieg) około 40 minut.


About Paula