ßßß Cookit - przepis na Bezy

Bezy

nazwa

Wykonanie

Myślę, że większość z nas zastanawia się co ma zrobić z niepotrzebnymi białkami z jaj, których nie uwzględnił przepis. Najlepszym sposobem na ich wykorzystanie są słodkie bezy.
Ostatnio przekonałam się, że zrobienie dobrej bezy może być sztuką... Dokładnie chodzi o to żeby nie dodać za dużo soku z cytryny, który rozrzedza masę, a dodanie większej ilości cukru niekoniecznie pomoże.
Tak więc zawsze miksuje białka w dwóch fazach:
I: ubijanie białka na sztywno ze szczyptą soli, dodanie cukru
II: ubijanie na 'kąpieli wodnej'+ kilka kropel soku z cytryny (około 12 minut)
Składniki:
~ 4 białka
~ 1,5 szklanki cukru
~ szczypta soli
*sok z cytryny
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masę przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać kolejno na kształt bezy w dowolnym rozmiarze. Piec w temperaturze 140° C (termoobieg) około 40 minut.
About Paula
Źródło:http://zielonazapaska.blogspot.com/2013/02/bezy.html