Wykonanie
Sezonowa Pavlova z
rabarbarem i
pistacjami. Można ją przygotować w postaci jednego, dużego deseru; ja się zdecydowałam na kilka mini-porcji.
Rabarbar, by zmiękł, pieczemy wcześniej w piekarniku i zachowujemy powstały
syrop do polania po deserze. Oczywiście, bez
pistacji to by nie było to samo, muszą być ;). Cudowne połączenie smaków słodkiego i lekko kwaśnego!Składniki na 6 porcji:6 dużych
białekszczypta
soli300 g drobnego
cukru do wypieków1,5 łyżeczki
skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej1,5 łyżeczki
octu winnego lub
soku z cytrynyW misie miksera ubić
białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Dodawać
cukier, powoli i stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać
octu winnego lub
soku z cytryny, ubić. Dodać przesianą
skrobię ziemniaczaną, delikatnie wymieszać szpatułką.Płaską dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Od miseczki odrysować 6 kółek o średnicy około 10 cm, zachowując odstępy. Wyłożyć na nie
bezy, wyrównać.Piekarnik rozgrzać do 150ºC. Po 2 minutach zmniejszyć temperaturę do 120ºC i piec przez około 75 - 90 minut -
bezy powinny lekko się zarumienić, mogą popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie a w środku piankowe. W razie konieczności wydłużyć czas pieczenia. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystudzenia.Kremówkę ubić. Wyłożyć na wystudzone
bezy. Udekorować upieczonym
rabarbarem i posiekanymi
pistacjami, polać
syropem powstałym z
rabarbaru. Natychmiast podawać.Pieczony
rabarbar:500 g
rabarbaru pociętego na 2 cm kawałki (
rabarbaru nie obieramy)1 łyżeczka
soku z cytryny60 g
cukruWszystkie składniki wymieszać i umieścić w żaroodornym naczyniu. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut do lekkiego zmięknięcia
rabarbaru (nie może się jednak rozpadać, powinien zachować kształt). Przełożyć na durszlak/sito i pozostawić do odsączenia. Powstały
syrop zachować. Wystudzić.Dodatkowo:400 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej60 g posiekanych
pistacji (niesolonych)Smacznego :-).