Wykonanie
Dziś chciałabym Wam zaproponować torcik Pavlova.Pavlova to deser zainspirowany słynną rosyjską baleriną Anną Pavlovą, tańcząca w balecie na przełomie XIX i XX wieku.
Anna Pavlova był uważana za największą tancerką swoich czasu - pierwsza tancerka podróżująca z tanecznym tournee po świecie - odtwórczyni głównej roli w „Umierającym Łabędziu”.Do dziś uważa się też, że to właśnie ona, lekka, o zwiewnych ruchach, zainspirowała twórcę słynnego deseru.Nie jest jasne, kto był twórcą tego
tortu. W biografii tancerki jest napisane, że został stworzony przez szefa kuchni hotelu w Wellington w Nowa Zelandii, podczas jej tournee w 1926 roku.Tort Pavlova to delikatny deser przygotowany z
bezy, kruchy na zewnątrz i piankowy w środku.Moja wersja torciku Pavlovej jest z wytrawnym kremem, w ten sposób tworzy harmonijną całość ze słodką
bezą.Przekonajcie się sami!Zapraszam :-)
Składniki na torcik o średnicy 25 cm:
Bezę można zrobić na dwa sposoby.Na
bezę:I sposób wykonania bez y :(Ja ważę
białka i
cukier, zawsze
daje cukru 2
razy tyle co
białek)6
białek waży 190 g380 g
cukru1 łyżka
skrobi ziemniaczanej1 łyżka
soku z cytrynyszczypta
soliII sposób
beza:6
białek wa ż y 190 g380 g
cukru pudru1 łyżka
skrobi ziemniaczanej1 łyżka
soku z cytrynyszczypta
soliNa krem:350 g
serka mascarpone170 g
jogurtu greckiego50 g
cukru pudru10 ml białego
rumuDo dekoracji :
truskawkilikier sambucaświeże
pistacjeparę listków
miętycukier puder do posypaniaPrzygotowanie:Ubijamy
białka z szczyptą
soli na sztywno.Na małym ogniu, w garnku rozpuszczamy
cukier z 1 łyżką
wody.
Cały czasu pilnujemy
cukier używając termometru, temperatura nie może przekroczyć 115°.Nie powinno się mieszać
cukru!
Rozpuszczony
syrop o temperaturze 105° dodajemy powoli do ubitych
białek na sztywno.Po dodaniu
syropu białka muszą być ubijane przez następne 10 minut, doprowadzi to, że ich temperatura się zmniejszy.
Dodajemy przesianą
skrobię i wlewamy łyżeczkę świeżego
soku z cytryny. Miksujemy chwilę.II sposób wykonania
bezyUbijamy
białka z szczyptą
soli na sztywno. Powoli do ubitych
białek na sztywno dodajemy
cukier puder.Ubijamy
białka z
cukrem pudrem do tego momentu aż nie będzie czuć pudru w smaku i
białka będą błyszczeć.Dodajemy przesianą
skrobię i wlewamy łyżeczkę świeżego
soku z cytryny. Miksujemy chwilę.Tutaj w zależności od wybranego sposobu postępujemy już tak samo.Blaszkę płaską wykładamy papierem do pieczenia, a następnie rysujemy na nim okrąg o średnicy 25 cm. Użyłam do tego okrągłą deskę drewnianą.
Za pomocą łyżki sylikonowej przygotowaną masę wykładamy na papier formując coś w rodzaju wulkanu.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 125°C i pieczemy przez ok.60 - 70 minut.
Beza powinna lekko się zarumienić, a jej wierzch powinien być suchy i kruchy. Powinna lekko popękać.Po upieczeniu zostawiamy ją w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami najlepiej na godzinę.W międzyczasie szykujemy krem.Za pomocą łyżki sylikonowej mieszamy
serek mascarpone z
jogurtem greckim. Dodajemy przesiany
cukier puder i
rum. Mieszamy.
Truskawki obieramy z szypułek i myjemy. Wrzucamy do miski, zalewamy
likierem sambuca. Zostawiamy na 15 minut. Od czasu do czasu mieszamy łyżką. Odcedzamy.Formujemy torcik.Środek
bezy możemy trochę zgnieść. Wkładamy do środka
bezy krem.Następnie układamy
truskawki.Posypujemy zgniecionymi w moździerzu
pistacjami.Posypujemy
truskawki cukrem pudrem i dekorujemy listkami
mięty.Smacznego!Warto wiedzieć!Aby zawsze się udała:
Białka ubijamy do momentu, gdy ubiją się na sztywno, nie dłużej. Trzeba umieć wyczuć ten moment i zaraz zacząć dodawać
cukier puder.(II sposób wykonania
bezy)
Cukier puder dodajemy stopniowo – po jednej dużej łyżce. Robimy to nie przerywając ubijania .Spodobało się ? Podaj dalej!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)