ßßß
Składniki na torcik o średnicy 25 cm:Bezę można zrobić na dwa sposoby.Na bezę:I sposób wykonania bez y :(Ja ważę białka i cukier, zawsze daje cukru 2 razy tyle co białek)6 białek waży 190 g380 g cukru1 łyżka skrobi ziemniaczanej1 łyżka soku z cytrynyszczypta soliII sposób beza:6 białek wa ż y 190 g380 g cukru pudru1 łyżka skrobi ziemniaczanej1 łyżka soku z cytrynyszczypta soliNa krem:350 g serka mascarpone170 g jogurtu greckiego50 g cukru pudru10 ml białego rumuDo dekoracji :truskawkilikier sambucaświeże pistacjeparę listków miętycukier puder do posypaniaPrzygotowanie:Ubijamy białka z szczyptą soli na sztywno.Na małym ogniu, w garnku rozpuszczamy cukier z 1 łyżką wody.
Cały czasu pilnujemy cukier używając termometru, temperatura nie może przekroczyć 115°.Nie powinno się mieszać cukru!
Rozpuszczony syrop o temperaturze 105° dodajemy powoli do ubitych białek na sztywno.Po dodaniu syropu białka muszą być ubijane przez następne 10 minut, doprowadzi to, że ich temperatura się zmniejszy.
Dodajemy przesianą skrobię i wlewamy łyżeczkę świeżego soku z cytryny. Miksujemy chwilę.II sposób wykonania bezyUbijamy białka z szczyptą soli na sztywno. Powoli do ubitych białek na sztywno dodajemy cukier puder.Ubijamy białka z cukrem pudrem do tego momentu aż nie będzie czuć pudru w smaku i białka będą błyszczeć.Dodajemy przesianą skrobię i wlewamy łyżeczkę świeżego soku z cytryny. Miksujemy chwilę.Tutaj w zależności od wybranego sposobu postępujemy już tak samo.Blaszkę płaską wykładamy papierem do pieczenia, a następnie rysujemy na nim okrąg o średnicy 25 cm. Użyłam do tego okrągłą deskę drewnianą.
Za pomocą łyżki sylikonowej przygotowaną masę wykładamy na papier formując coś w rodzaju wulkanu.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 125°C i pieczemy przez ok.60 - 70 minut.Beza powinna lekko się zarumienić, a jej wierzch powinien być suchy i kruchy. Powinna lekko popękać.Po upieczeniu zostawiamy ją w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami najlepiej na godzinę.W międzyczasie szykujemy krem.Za pomocą łyżki sylikonowej mieszamy serek mascarpone z jogurtem greckim. Dodajemy przesiany cukier puder i rum. Mieszamy.
Truskawki obieramy z szypułek i myjemy. Wrzucamy do miski, zalewamy likierem sambuca. Zostawiamy na 15 minut. Od czasu do czasu mieszamy łyżką. Odcedzamy.Formujemy torcik.Środek bezy możemy trochę zgnieść. Wkładamy do środka bezy krem.Następnie układamy truskawki.Posypujemy zgniecionymi w moździerzu pistacjami.Posypujemy truskawki cukrem pudrem i dekorujemy listkami mięty.Smacznego!Warto wiedzieć!Aby zawsze się udała:Białka ubijamy do momentu, gdy ubiją się na sztywno, nie dłużej. Trzeba umieć wyczuć ten moment i zaraz zacząć dodawać cukier puder.(II sposób wykonania bezy)Cukier puder dodajemy stopniowo – po jednej dużej łyżce. Robimy to nie przerywając ubijania .Spodobało się ? Podaj dalej!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)