ßßß
Przez Marzena 25 października 2017Kiedykolwiek czytam na temat wartości kaszy jaglanej to mam ochotę jeść ją trzy razy dziennie. Podoba mi się że jest niskokaloryczna, zawiera sporo witamin z grupy B. Najbardziej jednak pociąga mnie w niej tak zwana krzemionka która wpływa korzystnie na włosy, skórę i paznokcie mało tego wspomaga mineralizację kości. Tak moi drodzy kasza jaglana jest naszą przyjaciółką.Pomysł na ten przepis powstał powstał na bazie tego co jadłam na wakacjach u rodziny w Polsce. Przepis mojej bratowej wydawał mi się jednak bardzo pracochłonny więc go uprościłam. Moje starania doprowadziły do zupełnie nowego a zarazem bardzo smacznego dania. Na koniec nie polecam omijania pieczonej papryki.Składnikikasza jaglana - 1/2 szklankipor pokrojony drobno - 1 szklankaseler - korzeń, starty na tartce - 1/2 szklankiczosnek-poszatkowany - 2 ząbkiczerwona papryka - drobno pokrojana - 1 1/2 szklankipodprażony słonecznik - zmielony - 3 łyżkipłatki drożdżowe (nutritional yeast) - 3 łyżkipieprz ziołowy - 1 łyżeczkamleko kokosowe (bardzo gęste) - 3 łyżkiupieczona czerwona paryka - 1 sztukaszypiorek pokrojony - 1/2 szklankiprzyprawa do grila lub przyprawa warzywna - 1łyżeczkapieprz cayenne - 1/4 łyżeczkikurkuma (tumeric) - 3/4 łyżeczkiInstrukcjeKaszę przepłukujemy gorącą wodą i gotujemy w 1 i 1/3 szklanki osolonej wody.Paprykę, por, czosnek, seler smażamy na patelni ok 5 min. Dodajemy mleko i przyprawy oraz podsmażamy tak długo aż zrobi się gęsty sos.W blenderze miksujemy 2 łyżki podsmażonych warzyw i 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej. Dodajemy tyle wody aby pozmiksowaniu uzyskać gęsty sos.Warzwa, ugotowaną kaszę jaglaną mieszamy z sosem i pozostałymi składnikami. Doprawiamy do smaku.Wszystko wykładamy na foremkę posmarowną olejem i posypaną bułką tartą albo zmielonym siemieniem lnianym.Pieczemy w piekarniku w temp 180 C ok 30 min.Po upieczeniu podajemy z pokrojoną w plasterki pieczoną papryką i posiekanym szczypiorkiem.