Wykonanie
Przez Marzena 25 października 2017Kiedykolwiek czytam na temat wartości
kaszy jaglanej to mam ochotę jeść ją trzy
razy dziennie. Podoba mi się że jest niskokaloryczna, zawiera sporo witamin z grupy B. Najbardziej jednak pociąga mnie w niej tak zwana krzemionka która wpływa korzystnie na włosy, skórę i paznokcie mało tego wspomaga mineralizację kości. Tak moi
drodzy kasza jaglana jest naszą przyjaciółką.Pomysł na ten przepis powstał powstał na bazie tego co
jadłam na wakacjach u rodziny w Polsce. Przepis mojej bratowej wydawał mi się jednak bardzo pracochłonny więc go uprościłam. Moje starania doprowadziły do zupełnie nowego a zarazem bardzo smacznego dania. Na koniec nie polecam omijania pieczonej
papryki.Składniki
kasza jaglana - 1/2 szklanki
por pokrojony drobno - 1 szklanka
seler - korzeń, starty na tartce - 1/2 szklanki
czosnek-poszatkowany - 2 ząbki
czerwona papryka - drobno pokrojana - 1 1/2 szklankipodprażony
słonecznik - zmielony - 3 łyżki
płatki drożdżowe (nutritional yeast) - 3 łyżki
pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
mleko kokosowe (bardzo gęste) - 3 łyżkiupieczona
czerwona paryka - 1 sztukaszypiorek pokrojony - 1/2 szklanki
przyprawa do grila lub
przyprawa warzywna - 1łyżeczka
pieprz cayenne - 1/4 łyżeczki
kurkuma (tumeric) - 3/4 łyżeczkiInstrukcje
Kaszę przepłukujemy gorącą
wodą i gotujemy w 1 i 1/3 szklanki osolonej
wody.
Paprykę,
por,
czosnek,
seler smażamy na patelni ok 5 min. Dodajemy
mleko i
przyprawy oraz podsmażamy tak długo aż
zrobi się gęsty sos.W blenderze miksujemy 2 łyżki podsmażonych warzyw i 2 łyżki ugotowanej
kaszy jaglanej. Dodajemy tyle
wody aby pozmiksowaniu uzyskać gęsty sos.Warzwa, ugotowaną
kaszę jaglaną mieszamy z sosem i pozostałymi składnikami. Doprawiamy do smaku.Wszystko wykładamy na foremkę posmarowną
olejem i posypaną
bułką tartą albo zmielonym
siemieniem lnianym.Pieczemy w piekarniku w temp 180 C ok 30 min.Po upieczeniu podajemy z pokrojoną w plasterki pieczoną
papryką i posiekanym
szczypiorkiem.