ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka z kaszy jaglanej i papryki.

Zapiekanka z kaszy jaglanej i papryki.

nazwa

Wykonanie

Przez Marzena 25 października 2017
Kiedykolwiek czytam na temat wartości kaszy jaglanej to mam ochotę jeść ją trzy razy dziennie. Podoba mi się że jest niskokaloryczna, zawiera sporo witamin z grupy B. Najbardziej jednak pociąga mnie w niej tak zwana krzemionka która wpływa korzystnie na włosy, skórę i paznokcie mało tego wspomaga mineralizację kości. Tak moi drodzy kasza jaglana jest naszą przyjaciółką.
Pomysł na ten przepis powstał powstał na bazie tego co jadłam na wakacjach u rodziny w Polsce. Przepis mojej bratowej wydawał mi się jednak bardzo pracochłonny więc go uprościłam. Moje starania doprowadziły do zupełnie nowego a zarazem bardzo smacznego dania. Na koniec nie polecam omijania pieczonej papryki.
Składniki
kasza jaglana - 1/2 szklanki
por pokrojony drobno - 1 szklanka
seler - korzeń, starty na tartce - 1/2 szklanki
czosnek-poszatkowany - 2 ząbki
czerwona papryka - drobno pokrojana - 1 1/2 szklanki
podprażony słonecznik - zmielony - 3 łyżki
płatki drożdżowe (nutritional yeast) - 3 łyżki
pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
mleko kokosowe (bardzo gęste) - 3 łyżki
upieczona czerwona paryka - 1 sztuka
szypiorek pokrojony - 1/2 szklanki
przyprawa do grila lub przyprawa warzywna - 1łyżeczka
pieprz cayenne - 1/4 łyżeczki
kurkuma (tumeric) - 3/4 łyżeczki
Instrukcje
Kaszę przepłukujemy gorącą wodą i gotujemy w 1 i 1/3 szklanki osolonej wody.
Paprykę, por, czosnek, seler smażamy na patelni ok 5 min. Dodajemy mleko i przyprawy oraz podsmażamy tak długo aż zrobi się gęsty sos.
W blenderze miksujemy 2 łyżki podsmażonych warzyw i 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej. Dodajemy tyle wody aby pozmiksowaniu uzyskać gęsty sos.
Warzwa, ugotowaną kaszę jaglaną mieszamy z sosem i pozostałymi składnikami. Doprawiamy do smaku.
Wszystko wykładamy na foremkę posmarowną olejem i posypaną bułką tartą albo zmielonym siemieniem lnianym.
Pieczemy w piekarniku w temp 180 C ok 30 min.
Po upieczeniu podajemy z pokrojoną w plasterki pieczoną papryką i posiekanym szczypiorkiem.
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/zapiekanka-z-kaszy-jaglanej-i-papryki