Wykonanie
Czas przygotowania: 40minutCzas gotowania: 20minutPrzez Marzena 11 sierpnia 2016Nie wiem jak Wy ale ja lubię dla odmiany coś nowego podać na stół. Trochę pracy jest ale naprawdę warto.
Składniki
kasza jaglana - 0,5 szkalnki
ryż - 0,5 szklanki
kurkuma (tumeric) - 1/2 łyżeczki
sól - 1/2 łyżeczki
przyprawa ziołowa do grila - 1 łyżka
płatki drożdżowe (nutritional yeast) - 3 łyżkisproszkowany
czosnek - 1/2 łyżeczkiszczypta pierzu
cayenneInstrukcje
Kaszę gotujemy w jednej szklance osolonej
wody.
Ryż w jednej szklance osolonej
wody.W misce mieszamy ugotowane składniki, doprawiamy i miksujemy w robocie kuchennym.Przepis na masę szpinkow ą jest tutaj (kilknij). Uwaga używmy tylko 1/3 przepisu!Formujemy pulpety nadziewając je masą
szpinakową a następnie obtaczając w
bułce tartej lub w zmielonym siemieniu lnianym.Zapiekamy w piekarniku w
sosie pomidorowym, pod przykryciem w temp 200C (380F) przez ok 20 min. Możemy podawać również w
sosie pieczarkowym lub
koperkowym.Zamiast pieczenia w piekarniku można obsmażać pulpety na patelni i podawać polewając ulubionym sosem.Z przepisu wychodzi ok. 10 dość sporych klopsów.