ßßß
Czas przygotowania: 40minutCzas gotowania: 20minutPrzez Marzena 11 sierpnia 2016Nie wiem jak Wy ale ja lubię dla odmiany coś nowego podać na stół. Trochę pracy jest ale naprawdę warto.
Składnikikasza jaglana - 0,5 szkalnkiryż - 0,5 szklankikurkuma (tumeric) - 1/2 łyżeczkisól - 1/2 łyżeczkiprzyprawa ziołowa do grila - 1 łyżkapłatki drożdżowe (nutritional yeast) - 3 łyżkisproszkowany czosnek - 1/2 łyżeczkiszczypta pierzu cayenneInstrukcjeKaszę gotujemy w jednej szklance osolonej wody.Ryż w jednej szklance osolonej wody.W misce mieszamy ugotowane składniki, doprawiamy i miksujemy w robocie kuchennym.Przepis na masę szpinkow ą jest tutaj (kilknij). Uwaga używmy tylko 1/3 przepisu!Formujemy pulpety nadziewając je masą szpinakową a następnie obtaczając w bułce tartej lub w zmielonym siemieniu lnianym.Zapiekamy w piekarniku w sosie pomidorowym, pod przykryciem w temp 200C (380F) przez ok 20 min. Możemy podawać również w sosie pieczarkowym lub koperkowym.Zamiast pieczenia w piekarniku można obsmażać pulpety na patelni i podawać polewając ulubionym sosem.Z przepisu wychodzi ok. 10 dość sporych klopsów.