ßßß Cookit - przepis na Jaglane ze słonecznikiem

Jaglane ze słonecznikiem

nazwa

Wykonanie

Przez Marzena 20 lipca 2018
Składniki
kasza jaglana - 1 szklanka
cebula - 1 sztuka
przyprawa do grilla - 1 łyżka
podprażony na suchej patelni słonecznik - 1 szklanka
sproszkowana bazylia - 1 łyżeczka
sos sojowy - 1 łyżka
przyprawa warzywna - 1 łyżka
pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
siemię lniane - 3 łyżki
płatki owsiane - 1 szklanka
czosnek - 2 ząbki
płatki drożdżowe - 3-5 łyżek
Instrukcje
Kaszę jaglaną najpierw dobrze przepłukujemy wrzątkiem. Zalewamy wodą (2 1/2 szklanki) i gotujemy w osolonej wodzie z 1 łyżką przyprawy warzywnej, mniej więcej od 15 do 20 minut.
Płatki owsiane zalewamy 1 szklanką gorącej wody i odstawiamy na 15 minut.
W blenderze lub robocie kuchennym najpierw mielimy na proszek podprażony słonecznik i siemię lniane, następnie dodajemy cebulę oraz czosnek, po czym całość miksujemy.
Do ugotowanej i jeszcze ciepłej kaszy dodajemy zmiksowane w blenderze składniki oraz namoczone płatki owsiane, całość dokładnie mieszamy, dodając resztę przypraw. Jeżeli masa na kotlety jest za luźna, dodajemy bułkę tartą a jeśli wyszła za sucha, to trochę gorącej wody.
Formujemy kotlety, obtaczamy je w czym nam najbardziej pasuje - może być to siemię lniane lub pestki ze słonecznika. Z przepisu wychodzi około 20 kotletów.
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/jaglanex-ze-slonecznikiem