Wykonanie
„Na bazie badań przeprowadzonych od roku 1986 wiadomo jest, że 82% osób z chorobami
serca, które przeszły na dietę wegańską doświadczyło odblokowania się złogów cholesterolowych w arteriach wieńcowych…,” czyli czas na wyprobowanie kotletów owsianych!Składniki:1 szklanka
płatków owsianych1,5 szklanki ugotowanej
fasoli, lub jedna puszka
fasoli białej1 średniej wielkości
cebula3 ząbki
czosnku1
zielona papryka3 łyżki
płatków drożdżowych2 łyżki zmielonego jasnego
siemienia lnianego1 łyżeczka
szałwi hiszpańskiej (chia seeds) opcjonalanie
Sól,
pieprz ziołowy,
majeranek,
przyprawa warzywanaPłatki owsiane ugotować w osolonej wodzie,
fasolę zmielić lub rozdrobnić widelcem. Jeżeli używamy
fasoli z puszki, należy wylać
wodę .
Cebulę,
paprykę i
czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy. Pod koniec smażenia dodajemy
przyprawy i
płatki drożdżowe. Mieszamy wszystkie składniki razem, formujemy kotlety, obtaczamy w
bułce tartej i samażymy na
oleju na złoty kolor.Pamiętajmy używając ziarna
szałwi hiszpańskiej (chia seeds), że dość szybko wchłaniają płyny, więc jeżeli damy jej za dużo, kotlety mogą być zbyt suche.
Foto: M. Bojko