Wykonanie
Historia
grochu sięga czasów prehistorycznych. Jego ziarna znaleziono w wykopaliskach na terenie Szwajcarii, wiadomo, że był ceniony w starożytnych cywilizacjach Egiptu i Chin.
Groch jest dobrym źródłem protein, błonnika oraz witamin z grupy B. Poza tym, to malutkie, niepozorne ziarenko pomoże nam w walce z takimi przerażającymi chorobami jak rak piersi i prostaty.W Polsce najpopularniejsze potrawy z
grochu to gorchówka i
groch z
kapustą, którego nie brak nawet na scenie politycznej 😉 Jednak w kuchni roślinożercy nie może zabraknąć właśnie takich,
grochowych kotletów, niezwykle prostych i smacznych.Jeżeli chcemy uniknąć smażenia możemy zamiast kotletów zrobić pastę do
chleba.
Składniki:1 szklanka
grochu1 szklanka
płatków owsianych1 duża
cebula pokrojona w kostkę3 ząbki
czosnku3 łyżki
płatków drożdżowych2 łyżki posiekanej
natki pietruszki lub
kolendry (cilantro)1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
pieprzu ziołowego1/4 łyżeczki chipotle
chile1/2 łyżeczki
przyprawy warzywnej1/2 łyżeczki
majerankuWykonanie:
Groch gotujemy w dwóch szklankach
wody. Mój rozgotował się na papkę, którą mogłam rozgnieść widelcem.
Płatki owsiane zalewamy gorącą
wodą tak aby były zupełnie zakryte i zostawiamy do napęcznienia na ok. 5 min.
Cebulę i
czosnek kroimy w kosteczkę i smażymy z
przyprawami.Wszystkie składniki mieszamy, formujemy kotlety, obtaczamy w
bułce tartej lub w
siemienu lnianym i smażymy.Możemy zrobic pastę do
chleba zamiast kotletów. Wówczas nie używamy
bułki tartej, podsmażamy całość na patelni i pasta gotowa.Sekretem tej potrawy jest dobrze wysmażna
cebula i
przyprawy dodane na koniec smażenia.