ßßß
Składniki:1 szklanka grochu1 szklanka płatków owsianych1 duża cebula pokrojona w kostkę3 ząbki czosnku3 łyżki płatków drożdżowych2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry (cilantro)1 łyżeczka soli1 łyżeczka pieprzu ziołowego1/4 łyżeczki chipotle chile1/2 łyżeczki przyprawy warzywnej1/2 łyżeczki majerankuWykonanie:Groch gotujemy w dwóch szklankach wody. Mój rozgotował się na papkę, którą mogłam rozgnieść widelcem.Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą tak aby były zupełnie zakryte i zostawiamy do napęcznienia na ok. 5 min.Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i smażymy z przyprawami.Wszystkie składniki mieszamy, formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej lub w siemienu lnianym i smażymy.Możemy zrobic pastę do chleba zamiast kotletów. Wówczas nie używamy bułki tartej, podsmażamy całość na patelni i pasta gotowa.Sekretem tej potrawy jest dobrze wysmażna cebula i przyprawy dodane na koniec smażenia.