Wykonanie
Na wakacyjny wyjazd, na syte śniadanko, czy zamiast kanapki do pracy. Dla mnie, jest to sposób na
czarną fasolkę. Ze względu na kolor trudno podać ją w atrakcyjny sposób, a szkoda, bo jest dobrym źrodłem
białka, wit. z grupy B, cynku oraz substancji, które pomagają w walce z
rakiem.Składniki:1 kostka
tofu ok. 400g1 duża
cebula3 ząbki
czosnku3 liście
jarmużusól, 3 łyżki
płatków drożdżowych,
przyparawa warzywna,
oregano (opcjonalnie),
pieprz ziołowy,
majeranek1.
Cebulę kroimy w kostki,
czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy na
oleju ok. 7 min na średnim ogniu.2.
Tofu rozdrabniamy widelcem razem z
przyprawami oraz pokrojonym
jarmużem. Dodajemy do
cebuli i smażymy kolejne parę minut.3. Po usmażeniu dodajemy pokrojony
szczypiorek i ugotowaną (lub z puszki)
czarną fasolkę. Możemy też dodać pokrojone
pomidory,
ostrą papykę, albo każde lubiane przez nas warzywo.4. Zawijamy w
razowe tortille (uważajmy, łatwo mogą się przerwać)Możemy podawać z salsą, gaucamole, czy
sałatkami.
Foto M. Bojko