Wykonanie
W poniedziałek bez
mięsa proponuję expresowy przepis – panierowane
tofu. Prosty przepis, który możemy użyć jako dodatek do drugiego dania, sałatek, tortilli, zup i kanapek.
Składniki:1 kostka
tofu (400g)Panierka:3 czubate łyżki
płatków drożdżowych1 łyżka
mąki z pełnego przemiału1 łyżka
mąki białej pszennej2 łyżki
mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
przyprawa warzywana,
sól,
pieprz ziołowyPanierka ma być dobrze doprawiona.Wszystke składniki panierki mieszamy
Tofu kroimy w prostokąty, solimy i odstawiamy na 15 min.
Tofu obtaczamy w panierce i smażymy na
olejuTak usmażone
tofu idealnie nadaje się do drugiego dania, sałatek, kanapek, i tortiliiW tortillę zawijamy:
tofu,
sałata,
pomidory,
cebula, rissoto lub
ryż