Wykonanie
Moi kochani! Już jutro widzimy się po raz kolejny w kolorowej i pachnącej kuchni Pytania na Śniadanie! To wspaniała okazja, abym przypominała Wam swoje przepisy na wiosenne zielone dania. Przepisy znajdziecie poniżej, a wideo z programu podlinkowałam ze strony Kuchni Pytania na Śniadanie . Co przygotowałam w zielonym odcinku? Same pyszności – Pesto z
jarmużu,
Jajko w koszulce na zielonej grzance i Pizzę z Patelni. Zaczynamy!
Jajko w Koszulce na Zielonej GrzanceSkładniki na porcję:1
jajko2 kromki
razowego chleba2 plastry alpejskiego
żółtego sera2 łyżki pesto z
jarmużu1 łyżka
oliwySałatka:6
pomidorków koktajlowychświeża
rukola3
rzodkiewkigarść
natki pietruszkisos:1 łyżeczka
oliwy1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka słodkiej
musztardysól,
pieprzdodatkowo:2 łyżki
octu1 łyżeczka
soliZagotuj w niedużym, ale wysokim garnku
wodę z
octem i
solą.
Chleb posmaruj pesto i złóż z
serem w kanapkę. Podsmażaj kanapkę na
oliwie, aż
ser się rozpuści. Wymieszaj
oliwę, sok,
musztardę,
sól i
pieprz. Dodaj do sosu
sałatę, plasterki
rzodkiewki,
pomidorki, listki
natki i wymieszaj całość. Odstaw.
Wodę w garnku mieszaj, aż pojawi się wir. Wbij
jajo, tak aby
żółtko przykryło się
białkiem. Gotuj 5 minut. Wyjmij. Na toście ułóż kłębek z
sałaty, a na nim połóż
jajo. Możesz podać danie z
majonezem.Pesto z
jarmużu i
Jajko w Koszulce na Zielonej Grzance część 2
Pesto z
jarmużu:150 g
jarmużu60-70 g
migdałów4 łyżki
oliwy4 łyżki
parmezanusól,
pieprzPizza z patelni z pesto z
jarmużu150 g
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia60-70 ml
wodyszczypta
soli1 łyżka
oliwyPesto z
jarmużu:150 g
jarmużu60-70 g
migdałów4 łyżki
oliwy4 łyżki
parmezanusól,
pieprzdodatkowo:100 g koziego, miękkiego
twarożku1 pęczek
szczypiorkurzodkiewkamłode listki
rukoli,
buraków,
groszkupomidorki koktajlowe
oliwaZagnieć ciasto i odstaw je na bok.
Kozi twarożek wymieszaj z posiekanym
szczypiorkiem (odrobię zostaw do dekoracji). Odstaw. Sparz w gorącej wodzie
jarmuż i wykrój z niego twarde części, następnie zmiksuj z resztą składników pesto, dopraw. Na patelni, o sporej średnicy nawet 25-28 cm, rozgrzej
oliwę i połóż na niej rozwałkowany placek, przykryj patelnię pokrywką i smaż pizzę 4-5 minut, na średnim ogniu po czym ją obróć, zdejmij pizzę z patelni i przełóż na talerz. Polej pizzę pesto, udekoruj kleksami z
serka, plastrami
rzodkiewki i
zieleniną.