W lodówce znalazłam łososia. Na grządkach świeża rukola i sałata. Pomyślałam, że trzeba połączyć te smaki w pyszną sałatkę. Do tego jajko i grzanki. Wakacyjna kolacja idealna.Składniki:100 g wędzonego łososiaSpora garść rukoliGarść liści sałaty2 kromki chleba razowego2 jajka1 pomidor1 łyżka musztardy francuskiej1 łyżeczka soku z cytryny1 – 2 łyżki oliwySól, pieprzWykonanie:Jajka ugotować na twardo. Obrać i pokroić w ósemki. Umyte i osuszone sałaty porwać na kawałki. Pomidora pokroić w kostkę. Chleb podsmażyć na patelni, aż będzie złocisty. Pokroić na grzanki. Łososia porwać na kawałki. Musztardę i sok wymieszać z solą i pieprzem. Dolewać oliwę cały czas mieszając, aż powstanie sos. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miski. Polać przygotowanym sosem.