ßßß Cookit - przepis na PYTANIE NA ŚNIADANIE – wiosenna zielona kuchnia przepisy

PYTANIE NA ŚNIADANIE – wiosenna zielona kuchnia przepisy

Wykonanie

Moi kochani! Już jutro widzimy się po raz kolejny w kolorowej i pachnącej kuchni Pytania na Śniadanie! To wspaniała okazja, abym przypominała Wam swoje przepisy na wiosenne zielone dania. Przepisy znajdziecie poniżej, a wideo z programu podlinkowałam ze strony Kuchni Pytania na Śniadanie . Co przygotowałam w zielonym odcinku? Same pyszności – Pesto z jarmużu, Jajko w koszulce na zielonej grzance i Pizzę z Patelni. Zaczynamy!
Jajko w Koszulce na Zielonej Grzance
Składniki na porcję:
1 jajko
2 kromki razowego chleba
2 plastry alpejskiego żółtego sera
2 łyżki pesto z jarmużu
1 łyżka oliwy
Sałatka:
6 pomidorków koktajlowych
świeża rukola
3 rzodkiewki
garść natki pietruszki
sos:
1 łyżeczka oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka słodkiej musztardy
sól, pieprz
dodatkowo:
2 łyżki octu
1 łyżeczka soli
Zagotuj w niedużym, ale wysokim garnku wodę z octem i solą. Chleb posmaruj pesto i złóż z serem w kanapkę. Podsmażaj kanapkę na oliwie, aż ser się rozpuści. Wymieszaj oliwę, sok, musztardę, sól i pieprz. Dodaj do sosu sałatę, plasterki rzodkiewki, pomidorki, listki natki i wymieszaj całość. Odstaw. Wodę w garnku mieszaj, aż pojawi się wir. Wbij jajo, tak aby żółtko przykryło się białkiem. Gotuj 5 minut. Wyjmij. Na toście ułóż kłębek z sałaty, a na nim połóż jajo. Możesz podać danie z majonezem.
Pesto z jarmużu i Jajko w Koszulce na Zielonej Grzance część 2
Pesto z jarmużu:
150 g jarmużu
60-70 g migdałów
4 łyżki oliwy
4 łyżki parmezanu
sól, pieprz
Pizza z patelni z pesto z jarmużu
150 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60-70 ml wody
szczypta soli
1 łyżka oliwy
Pesto z jarmużu:
150 g jarmużu
60-70 g migdałów
4 łyżki oliwy
4 łyżki parmezanu
sól, pieprz
dodatkowo:
100 g koziego, miękkiego twarożku
1 pęczek szczypiorku
rzodkiewka
młode listki rukoli, buraków, groszku
pomidorki koktajlowe
oliwa
Zagnieć ciasto i odstaw je na bok. Kozi twarożek wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem (odrobię zostaw do dekoracji). Odstaw. Sparz w gorącej wodzie jarmuż i wykrój z niego twarde części, następnie zmiksuj z resztą składników pesto, dopraw. Na patelni, o sporej średnicy nawet 25-28 cm, rozgrzej oliwę i połóż na niej rozwałkowany placek, przykryj patelnię pokrywką i smaż pizzę 4-5 minut, na średnim ogniu po czym ją obróć, zdejmij pizzę z patelni i przełóż na talerz. Polej pizzę pesto, udekoruj kleksami z serka, plastrami rzodkiewki i zieleniną.
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2017/04/10/pytanie-na-sniadanie-wiosenna-zielona-kuchnia-przepisy