Wykonanie
Właśnie rozpoczyna się sezon na najlepsze warzywa.
Maślana sałata,
endywia czy freese to moje ulubione chrupiące dodatki kwietnia i maja. Ale czym jest dobra
sałata bez jeszcze lepszego sosu? No właśnie. I na tym się skupimy. Pokażę Ci jak przygotować bardzo prosty sos
koperkowy, idealny nie tylko na Wielkanoc ale i na co dzień. Dzięki temu przepisowi zaczniesz jeść więcej warzyw – zaręczam.
W mojej
sałatce jest sporo różnych struktur i smaków – znajdziesz w niej słodkie
pomidory, kupiłam je na rynku z rekomendacją, ze są z własnej szklarni (były przepyszne: słodkie i soczyste), prażony
słonecznik i
ser pleśniowy brie o lżejszej zawartości tłuszczu – 12%. Komponowanie dodatków jest dość dowolne – możesz wymieszać
sałatę z pieczoną piersią z
indyka czy
kurczaka,
serem cheddar,
żurawiną czy
orzechami, a nawet
tuńczyka z
ananasem i
cebulą, w obu tych przypadkach sos wspaniale połączy
sałatkę, a Ty zyskasz nowe pomysły na lunch.
Składnikiem, którego nie znasz może być tutaj
sól „wędzona” Maldon.
Sól tę poznałam w Piekielnej Kuchni, w której to przyprawialiśmy nią np.
steki i
arbuza z
wanilią (szokujące? ale za to jakie pyszne!).
Sól Maldon to
sól morska w płatkach, która wg mnie, jest bardziej słona niż
sole kamienne. Ma też wyjątkowy dymny aromat, który nadaje daniom wyjątkowego charakteru.
Sól Maldon cenią szefowie kuchni na całym świecie jako naturalny produkt pełen składników mineralnych, np. Wapnia czy Magnezu. W porównaniu do
soli kamiennej to stosunkowo
droga przyprawa – małe opakowanie 125 g kosztuje od 10 (w internecie) do 20 zł (w sklepach). Ale zapewniam, że jest warta swojej ceny – już odrobina wystarczy, aby danie zyskało zupełnie nowy charakter – dymny, mocny i wyrazisty, tak jakby było wędzone. Polecam, choć do testów.
Oczywiście
sól Maldon możesz zamienić w przepisie na zwykłą
sól morską, sos będzie równie apetyczny choć bez dymnego aromatu, ale to wcale, a wcale nie przeszkadza w zajadaniu się moją
sałatką.Składniki:
Sałatka:opakowane mieszanki
salatkrążek
sera pleśniowego camembert lub trójkąt
brie (125g)60 g pestek
słonecznika250 g
pomidorów cherry
koperekSos
koperkowy:1/2 pęczka
koperku125 ml (1/2 szklanki)
jogurtu naturalnego2 łyżki
majonezu1 łyżeczka
miodu1/3 łyżeczki
soli Maldon lub zwykłej do smakuświeżo mielony
pieprzPrzygotowanie:Najpierw wymieszaj składniki sosu (z posiekanym
koperkiem) i odstaw go na moment.W tym czasie przygotuj resztę składników: umyj i pokrój na połówka lub ćwiartki
pomidory – to zależy od ich wielkości, podpraż
pestki słonecznika i pokrój
ser w kostkę. Ułóż wszystko w ładnym naczyniu po czym polej sowicie sosem i udekoruj
koperkiem.