ßßß Cookit - przepis na Sos koperkowy:

Sos koperkowy:

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj jestem po przepysznych kotlecikach z kalafiora, które zasmakowały nawet tym, których bym o to nie podejrzewała. Sama od kalafiora wolę jego zielonego przyjaciela - brokuła, pewnie ze względu na ten charakterystyczny zapach, ale dziś nie o tym. Z racji tego, że nim się obejrzałam, okazało się, że akcja ziemniaczkowa mi ucieka. Kaczka z ziemniaczkami poczeka sobie cierpliwie na swój debiut na blogu, bo zdjęcia sobie gdzieś wiszą na aparacie, a dzisiaj zdrowa, lekka powiedziałabym, ze wręcz dietetyczna propozycja na obiad.
Ziemniaczki:
około 1 kg młodych ziemniaków
2 łyżeczki soli
Jeżeli tylko się da z ziemniaków zeskrobujemy skórkę a nie obieramy w tradycyjny sposób. Do garnka wlewamy odrobię wody i rozkładamy sitko, ewentualnie do gotowania na parze używamy specjalnego urządzenia (jeżeli takie jest w domu). Ziemniaczki w zależności od wielkości kroimy na połówki lub ćwiartki, te całkiem małe mogą pozostać w całości. Ostrożnie solimy je do smaku, jedna dodajemy nie więcej niż 2 łyżeczki soli. Dlaczego zwracam uwagę, aby robić to ostrożnie? Ten sposób przygotowywania ziemniaków ma taki minus, że sól kiepsko się rozprowadza i jeden ziemniak może być przesolony a drugi niedosolony. Ziemniaczki gotujemy pod przykryciem do miękkości, możemy sprawdzić je po 30 - 40 minutach.
pęczek koperku
1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
2 - 3 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
Koperek drobno siekamy. W miseczce łączymy ze sobą jogurt naturalny, majonez i posiekany koperek, doprawiamy całość solą i pieprzem do smaku. Jogurt naturalny możemy zastąpić greckim.
Źródło:http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,342000137,title,Mlode-ziemniaczki-z-lekkim-sosem-koperkowym,index.html