Wykonanie
Kto z Was nie lubi pulpecików? Takie w
sosie pomidorowym to ulubiona wersja mojego
męża. Robię je dość często, ale ostatnie wyszły wyjątkowo pyszne, więc
póki pamiętam zamieszczam na nie przepis. Smak zawdzięczają na pewno samodzielnie dobranemu i zmielonemu
mięsu oraz aromatycznej
natce pietruszki i lubczykowi.
Sos pomidorowy z
przecieru pomidorowego powstaje w kilka chwil.Składniki na 4 porcje:800 g
mięsa wieprzowego (np. z
łopatki)1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
pieprzu1/2 łyżeczki
słodkiej papryki2
jajka1/2 pęczka
natkiok. 4 łyżek
bułki tartej + kilka do obtaczania4 łyżki
oleju rzepakowegook. 1,5 szklanki
wodysos:ok. 400 g
przecieru pomidorowego1 łyżeczka suszonego
lubczykuMięso mielimy samodzielnie w maszynce do
mielenia mięsa. Ja najpierw przepuszczam przez grubsze oczka, później drugi raz przez te drobne. Można kupić gotowe
mięso mielone, ale przygotowując je samemu mamy pewność co jemy i na pewno jest w nim mniej tłuszczu. Najlepsza moim zdaniem jest do tego celu
łopatka wieprzowa.
Karkówka będzie za tłusta,
szynka zbyt chuda.Zmielone
mięso mieszamy ręką (ja zakładam rękawiczkę winylową) z
przyprawami,
jajkiem, posiekaną drobno
natką oraz
bułką tartą. Wyrabiamy na gładką masę, która nie powinna być ani za rzadka, ani za sucha, taka aby łatwo było z niej uformować pulpety.Formujemy pulpety, obtaczamy w
bułce tartej i smażymy ze wszystkich stron na złocisty kolor. Ja do przekładania na wszystkie strony używam szczypców do grilla.Usmażone pulpety przekładamy do szerokiego garnka – ważne jest bowiem, aby nie stykały się ze sobą lub nie leżały jeden na drugim. Zalewamy gorącą
wodą tak, aby zakrywała je do połowy. Dusimy pod przykryciem około 10 minut.Dodajemy
lubczyk oraz
przecier pomidorowy. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 10 minut.Podajemy z
ryżem,
kaszą lub
ziemniakami oraz jakąś zdecydowaną w smaku surówką np. z surówką z
cykorii na słodko .Polecam także inne przepisy z bloga na pulpety czy klopsy:Klopsiki HellbergaKlopsiki w sosie z
selera korzeniowegoChińskie spaghetti z klopsikamiSpaghetti z
dynią i klopsikami wołowymi z
paprykąPulpety z
kurczaka z
chilli i
kukurydząPulpety z
kurczaka w sosie
koperkowym