Wykonanie
Na blogach królują kotlety z
soczewicy wiec i ja postanowiłam ich spróbować. Pierwotny przepis z którego korzystałam nie podszedł pod moje
kubki smakowe więc je trochę podrasowałam. Kotlety wyszły smaczne, przede wszystkim zdrowe a najlepiej smakowały maczane w kethupie. Na pewno trzeba je dobrze przyprawić żeby nie smakowały
jałowo. Wzorowałam się na tym przepisie.
Składniki : ( z podanej porcji wychodzi sporo kotlecików, nie liczyłam dokładnie ile )1 szklanka suchej
czerwonej soczewicy1
papryka1
pomidor1/2
papryczki chilli1 łyżeczka
pieprzu cayenne ( dałam mniej )1 łyżeczka
słodkiej paprykikilka łyżek
kaszy many do zagęszczenia konsystencjiokoło łyżki
sosu worcestershiregarść
natki pietruszkiulubione
przyprawysól,
pieprzjajkobułka tartaolej rzepakowy do smażenia
Soczewicę moczymy w dużej ilości
wody przez całą noc. Drugiego dnia dobrze ją przepłukujemy, wrzucamy do miski wraz z
papryką i
pomidorem ( ja ze swojego zciągłam skórkę ). Blenderujemy na gładką masę. Dorzucamy
przyprawy, pokrojoną drobno
papryczkę chilli. Następnie dodajemy
kasze mannę do zagęszczenia - ilość według indywidualnych potrzeb, tak żeby łatwo dało się formować kotlety.Formujemy kotlety, najlepiej wcześniej wrzucić trochę masy na patelnię, usmażyć i sprawdzić czy są dobrze doprawione. Moje wyszły lekko pikantne.Następnie obtaczamy w rozbełtanym
jajku z dodatkiem
soli i
pieprzu i w
bułce tartej. Smażymy na niewielkiej ilości
oleju na złoto z obu stron.Smacznego :)