Wykonanie
Za każdym gdy na blogu nastąpi przerwa w publikowaniu przepisów mam nieodpartą potrzebę wyjaśnienia Wam w kilku słowach co się działo. Tym razem przychodzę z małym życiowym update’em i świetnym pomysłem na szybki obiad warzywny.
Okra w pomidorach na przełamanie ciszy będzie idealna!Za sprawą Instagrama, gdzie wrzucam na szybko zdjęcia z mojej codzienności, mam wrażenie, że ta przerwa wcale nie była aż tak długa 😉 Co się ze mną działo? Pochłonęła mnie praca zawodowa i kolejne wyzwania! Pamiętacie jak dzieliłam się z
Wami informacją o zmianie zawodu i rozpoczęciu pracy jako dietetyk ? Był to chyba najbardziej osobisty wpis w historii bloga i tak zupełnie odmienny od poruszanej tu tematyki.Dietetyka zmieniła wiele w moim życiu i wiem że jest to moja
droga! Aktualnie swoją pasję do zdrowego odżywiania rozwijam z trzema świetnymi Kobietkami, gdyż otrzymałam propozycję dołączenia do zespołu Slimfood w Gdańsku ! To właśnie tam od 3 miesięcy przelewam swój zapał do gotowania na papier i tworzę zdrowe i smaczne jadłospisy moim podopiecznym. Poradnia dietetyczna Slimfood, w której mam przyjemność pracować, to miejsce w którym liczy się przede wszystkim holistyczne podejście do pacjenta.Przygotowujemy indywidualne
plany żywieniowe dostosowane do chorób z którymi zmagają się nasi podopieczni, jak również bierzemy pod uwagę rodzaj wykonywanego zawodu i upodobania smakowe pacjentów. Stawiamy na zdrowie i zmianę nawyków żywieniowych, tak by uzyskane podczas terapii efekty zostały na stałe. Zatem jeśli potrzebujesz pomocy w ułożeniu
planu żywieniowego zapraszam do kontaktu ze Slimfood, z pewnością wspólnie ustalimy najlepsze rozwiązanie żywieniowe dostosowane do Twoich potrzeb i możliwości.Skoro już update życiowy mamy za sobą to teraz biegnijcie do Lidla po
okrę i bierzemy się za gotowanie!
Składniki:
Okra 300 g
Pomidory krojone 1 puszka
Cebula 2 średnie szt.
Przyprawy:
kurkuma,
chili,
papryka słodka,
czarnuszka,
kmin rzymski,
sól,
pieprzKomosa lub
kasza gryczana niepalona (lub inna dowolna
kasza)
Olej rzepakowySposób przygotowania:
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na
oleju.
Okrę myjemy, odcinamy ogonki i kroimy w plasterki.
Okra będzie delikatnie kleista w środku. Gdy
cebula zmięknie dodajemy pokrojoną
okrę i
przyprawy, chwilę całość podsmażamy. Na patelnię dodajemy
pomidory i dusimy 15 minut, opcjonalnie doprawiamy do smaku.
Okra powinna być chrupka, a
cebulka mięciutka. W
między czasie gotujemy
kaszę i podajemy z
okrą w pomidorach.
Danie możecie wzbogacić dodatkowo o
mięso,
parmezan lub
płatki drożdżowe nieaktywne, które wzbogacą smak dania.
Okra w pomidorach to bardzo szybki przepis, obiad jest gotowy w niespełna 30 minut.Koniecznie
dajcie znać jak Wam smakowało lub podzielcie się swoimi przepisami na
okrę.Pozdrawiam,SmakUla.[Głosów:1 Średnia:5/5]