ßßß Cookit - przepis na Kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne

nazwa

Wykonanie

Miałam ochotę na naleśniki. Poszłam do sklepu, kupiłam jajka. Otwieram lodówkę, by wyjąć mleko i... wychodzę z siebie. Niech to szlag... Nie ma mleka. Ooo nie, nie będę znowu szła do sklepu, chociaż spacer w złości wskazany. Myślę sobie odpręż się, jak cię na psychologii uczyli. Nerwy w kuchni niewskazane. Oddech raz, oddech dwa i mam nowy pomysł. W lodówce było niewiele, bo mieliśmy po pracy Męża jechać na zakupy, więc trzeba było zrobić coś z niczego. I powstało coś, co zostaje z nami na stałe - kotlety jajeczne, urzekające prostotą i niebanalnym smakiem. Lubicie takie obiady?
Przy okazji zapraszam Was do nowej zakładki " Świątecznie ". Już wkrótce będzie bogatsza o nowe przepisy :)
Składniki na ok. 6 kotletów:
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 1 jajko surowe,
- 1-2 łyżeczki natki suszonej Prymat (może być świeża, ja nie miałam),
- 1 łyżeczka papryki słodkiej Prymat,
- sól, pieprz do smaku,
- bułka tarta do panierowania,
- olej do smażenia.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki, płuczemy, kroimy na drobną kostkę. Dodajemy jajko surowe, przyprawy. Mieszamy do momentu, aż powstanie zwarta masa. Formujemy kotlety, panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadamiaru tłuszczu. Smacznego!!!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/11/kotlety-jajeczne.html