Kasza jęczmienna jest zdrowa, zawiera dużo błonnika i jest dobrym źródłem witaminy PP. Kaszę dodaję najczęściej do krupniku ale dla urozmaicenia postanowiłam zrobić kotlety.Składniki na ok. 9-10 szt.:100 g kaszy jęczmiennej perłowej (Kupiec)1 duża cebula1 jajko2-3 łyżki bułki tartej2 łyżki siekanej natki pietruszkisól, pieprzpapryka słodka mielonaolej do smażeniabułka tarta do obtoczeniaPosiekaną na drobno cebulę usmażyć na rozgrzanym oleju, pod koniec smażenia przyprawić solą i pieprzem.Kaszę ugotować (15 min.).Ostudzoną kaszę wsypać do miski, wbić jajko, dodać cebulę i pozostałe składniki. Wyrobić masę, spróbować czy jest dobrze przyprawiona .Formować małe kotlety, często maczając ręce w wodzie, a następnie obtaczać je w bułce tartej (jeśli masa będzie się rozpadać można dodać trochę więcej bułki tartej lub mąki).S mażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. M ożna również masę kłaść łyżką bezpośrednio na patelnię i formować placuszki.O strożnie przekręcać na drugą stronę łopatką. Podawać z sosem i surówką.