ßßß Cookit - przepis na Wegetariańskie kotlety z kaszy jęczmiennej

Wegetariańskie kotlety z kaszy jęczmiennej

nazwa

Wykonanie

Kasza jęczmienna jest zdrowa, zawiera dużo błonnika i jest dobrym źródłem witaminy PP. Kaszę dodaję najczęściej do krupniku ale dla urozmaicenia postanowiłam zrobić kotlety.
Składniki na ok. 9-10 szt.:
100 g kaszy jęczmiennej perłowej (Kupiec)
1 duża cebula
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej
2 łyżki siekanej natki pietruszki
sól, pieprz
papryka słodka mielona
olej do smażenia
bułka tarta do obtoczenia
Posiekaną na drobno cebulę usmażyć na rozgrzanym oleju, pod koniec smażenia przyprawić solą i pieprzem.
Kaszę ugotować (15 min.).
Ostudzoną kaszę wsypać do miski, wbić jajko, dodać cebulę i pozostałe składniki. Wyrobić masę, spróbować czy jest dobrze przyprawiona .
Formować małe kotlety, często maczając ręce w wodzie, a następnie obtaczać je w bułce tartej (jeśli masa będzie się rozpadać można dodać trochę więcej bułki tartej lub mąki).
S mażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. M ożna również masę kłaść łyżką bezpośrednio na patelnię i formować placuszki.
O strożnie przekręcać na drugą stronę łopatką. Podawać z sosem i surówką.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/06/wegetarianskie-kotlety-z-kaszy.html