Przepis został przeze mnie zmodyfikowany, ale o takiej alternatywie od "zwykłych mielonych" usłyszałam w rodzinnym domu. Troszeczkę sama pokombinowałam i wyszło naprawdę ciekawe danie.Składniki:2 filety z piersi kurczakapęczek natki pietruszkiczerstwa bułka2 jajkaprzyprawy: czosnek, papryka słodka, pieprz cayenne, pieprzziołowy, sólbułka tartaWykonanie:Piersi zmielić razem z pietruszką. Jajka rozdzielić na białko i żółtko. Żółtko dodać do mięsa,rozmiękczonej w mlekubułki oraz przypraw. W osobnym naczyniu ubić pianę z białek. Całość połączyć delikatnie mieszając tak aby piana od razu nie opadła.Z tak powstałej masy formować kotleciki i obtoczyć je w bułce. Dzięki takiemu rozwiązaniu kotleciki są delikatnie i miękkie. Naprawdę polecam. Jedynym minusem jest to, że najlepiej smakują smażone na patelni. Gdybyśmy je upiekli, byłyby bardziej twarde i suche.