ßßß
Klops z jajkiemCałkowity czas przygotowania potrawy: około 1 , 5 godzinySkładniki:0,5 kg mielonej łopatkimielona pierś z kurczaka4 jajka2 suche bułkibułka tartaprzyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, wyciśnięty ząbek czosnkuDwa jajka ugotowałem na twardo, pozostałe wymieszałem z mięsem, namoczonymi i wyciśniętymi bułkami i przyprawami. Powstaje z tego dokładnie taka sama masa, z jakiej robię kotlety mielone. Konsystencja też powinna być podobna (jeśli jest zbyt rzadka można dodać trochę tartej bułki). Wąską blaszkę wyłożyłem papierem do pieczenia, dno przykryłem warstwą masy, położyłem na niej ugotowane (i obrane) jajka i dodałem pozostałe mięso. Wierzch klopsa posypałem bułką tartą i upiekłem (około godziny w temperaturze 180 ⁰).