Wykonanie
Post napisany ze sporym opóźnieniem, lecz brak czasu jest temu winien. Zapewne przy lepszej organizacji czasu udałoby się wpisać wcześniej...Niemniej wpis już się realizuje i będziecie mogli zerknąć o co chodzi z tym garnkiem. W pewnym okresie mojego życia i aktywnym życiu kulinarno - blogowym
brałam udział w konkursach i ten oto garnek stał sie moją własnością tym sposobem. Jestem z niego zadowolona, wykorzystuje do rożnego typu dań, gotowanych, pieczonych i wypieków również ;)Dzisiaj zaprezentuję Wam ćwiartki z
kurczaka pieczone we wspomnianym wcześniej naczyniu.
Składniki:4 ćwiartki z
kurczakasólpieprzczerwona
słodka paprykaolej rzepakowyW ykonanie:Nastawiamy piekarnik na 180*CĆwiartki
kurczaka płuczemy, oczyszczamy, osuszamy papierowy ręcznikiem,Przyprawiamy
solą,
pieprzem i
papryką,Do garnka wlewamy
olej - tyle aby przykrył dno, władamy
mięso i obtaczamy w
oleju.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika bez przykrycia na 30 minutPo tym czasie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150*C i pieczemy pod przykryciem jeszcze około 45 minut.Przed podaniem jeszcze na około 10 minut zostawiamy w piekarniku bez przykrycia.Gotowe podajemy z ulubionymi dodatkami.Proste przygotowanie, w zasadzie samo się robi, każdy będzie mógł przygotować samodzielnie.