Wykonanie
Mało ostatnio zieleni na blogu. Chociaż nie jestem fanką
brokułów to czasem lubię sobie z nimi poeksperymentować. Do tej zapiekanki niegdyś, zamiast
brokuła dodawałam
zieloną fasolkę szparagową lub
szparagi w sezonie. Równie dobrze możecie ich użyć.Zapiekanka makaronowa z
łososiem to danie proste i szybkie do przygotowania. Nadaje się zarówno na rodzinną kolację, jak i na kolację we dwoje.
Składniki:350g filetu z
łososia100g
makaronu typu świderki lub penne300g świeżych różyczek
brokułałyżka
soku z cytryny1 kula
mozzarelli120g
serka kanapkowego np almette
śmietankowy2 łyżki tartego
parmezanu120ml
mlekaszczypta startej
gałki muszkatołowejsól i
czarny pieprzolej rzepakowyparmezan do posypania – opcjonalnie
Łososia pozbawić skóry i pokroić w kostkę. Przełożyć do formy żaroodpornej. Dodać
sól, świeżo mielony
pieprz,
sok z cytryny oraz łyżeczkę
oleju. Dobrze ale delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Włożyć naczynie żaroodporne z
łososiem na 10 minut.
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Wystarczy od czasu gotowania podanego na opakowaniu odjąć 2 minuty. Odcedzić. Przelać zimną
wodą. Odstawić.
Brokuła podzielić na mniejsze części. Gotować przez 8 minut w osolonej wodzie. Odcedzić. Przelać zimną
wodą.
Serek kanapkowy,
mleko oraz
gałkę muszkatołową przełożyć do niewielkiego garnka i podgrzać. Dodać
parmezan i doprawić
solą i
pieprzem. Dobrze wymieszać aby sos zrobił się gładki. Nie gotować.Wyjąc
łososia z piekarnika. Do naczynia dołożyć
makaron oraz sos. Wymieszać delikatnie aby
łosoś się nie rozpadł. Dodajemy
brokuła. Na wierzch układamy kawałki mozarrelli. Wkładamy do piekarnika na kolejne 15 minut. Wyjąć z piekarnika i posypać
parmezanem.