Wykonanie
Bardzo sycąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem
łososia i
brokułów w aksamitnym sosie z różnych rodzajów
sera.
Składniki:ok 300 g filetu z
łososiajeden pęczek
brokułów (można użyć różyczki oraz łodygę)ok 150 g
makaronu najlepiej penne, kokardki albo świderki – ja użyłam z pełnoziarnistej
mąkiok 100 ml
mlekaok 60 g
serka śmietankowego (ja użyłam
Philadelphia light)mała kulka
mozzarelliok 50 g ulubionego
sera pleśniowego (np. Lazur lub Gorgonzola)garść tartego
żółtego sera do posypania po wierzchu
sól,
pieprz, odrobia
gałki muszkatołowej (ok 1/3 łyżeczki), sok z połówki
cytrynyPrzygotowanie:
Łososia obrać ze skóry, pokroić w kostkę (ok 2-3 cm), delikatnie posolić, popieprzyć i skropić
sokiem z cytryny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. W międzyczasie w lekko osolonej wodzie ugotować
makaron – ok 1 minutę krócej niż czas podany na opakowaniu,
makaron powinien być trochę twardawy, odcedzić.
Brokuły pokroić w kostkę do gotującej się
wody (może być
woda po
makaronie) wrzucić pokrojone łodygi, po ok 3-4 minutach dorzucić różyczki i gotować wszystko ok 6 minut (warzywa też powinny być lekko twardawe).
Łososia włożyć do naczynia żaroodpornego, włożyć do piekarnika i piec ok 10 minut (może być lekko surowy w środku). Przygotować sos: do garnuszka (najlepiej o dość grubym dnie) wlać
mleko, dodać
serek śmietankowy,
mozzarelle oraz
ser pleśniowy, wszystko mieszać cały czas aż
sery się rozpuszczą. Doprawić
pieprzem, trochę
solą i
gałką muszkatołową. Do dużego naczynia żaroodpornego naczynia włożyć
makaron,
brokuły oraz
łososia. Wszystko zalać sosem
serowym, dokładnie wymieszać. Posypać
żółtym serem i wstawić do piekarnika na ok 15 minut, aby wszystko się zapiekło. Smacznego.