Wykonanie
Popularna potrawa z filmów amerykańskich nęciła mnie od kilku tygodni ;)Pierwsze podejście pod to danie miałam na sylwestra ale objedliśmy się koreczkami i
galaretką;)
Powiem szczerze, że najbardziej mi smakował odgrzewany w mikrofali kolejnego dnia;)
Ser, beszamel i
makaron, tonaaaaaaaaa kaloriiiiii ;))Przepis oryginalny ;)
Składniki:110 g
masła340 g
makaronu (drobny np
macaroni lub świderki)60 g
mąki pszennejsólpieprzgałka muszkatołowa470 ml
mleka2 szkl.
sera żółtego, przetartego na tarce ( ja miałam
mozzarelle i mieszankę
twardych serów)Przygotowanie:1. Ugotuj
makaron w osolonej wodzie. Powinien być al dente.2.
Sos beszamelowy: rozpuść
masło w sporym garnku.3. Do rozpuszczonego
masła dodaj stopniowo
mąkę i mieszaj intensywnie za pomocą trzepaczki. Wciąż mieszając gotuj przez około 2-3 minuty.4. Powoli wlewaj
mleka i mieszaj powstały sos bardzo energicznie za pomocą trzepaczki (nie dopuść do powstania grudek). Gotuj do zgęstnienia płynu (
zrobi się
budyń).5. Dodaj do sosu
ser i gotuj (na najmniejszym gazie) do jego rozpuszczenia.6. Dopraw sos
solą,
pieprzem i gałką.7. Wsyp
makaron do sosu i wymieszaj danie dokładnie.8. Podawaj na gorąco.Smacznego ;)