Wykonanie
Składniki:- 2,5 szklanki suchego
makaronu rurki- 1 szklanka puree z dyni***- 1 szklanka startego
żółtego sera-
parmezan do posypania- 1-2 łyżki
musztardy- 2 łyżki
mąki pszennej- 2 szklanki
mleka- szczypta
gałki muszkatołowej- 4 łyżki
masła-
sól i
pieprzSposób przygotowania:1.
Makaron gotujemy al dente. W rondelku podsmażamy na
maśle mąkę, następnie zalewamy
mlekiem, dokładnie mieszamy, by nie było grudek, zagotowujemy, by masa zgęstniała. Zdejmujemy z ognia, przyprawiamy
gałką muszkatołową,
musztardą,
solą i
pieprzem do smaku. Wsypujemy
żółty ser i energicznie mieszamy, aż
ser się rozpuści oraz mieszamy z puree.2. Na samym końcu mieszamy z
makaronem i całość przekładamy do wysmarowanego
masłem naczynia żaroodpornego, posypujemy
parmezanem.3. Zapiekamy w piekarniku ok. 25 min. w 180 stopniach.***
Dynie na puree obieramy, oczyszczamy z pestek, kroimy w kostkę, mieszamy z odrobiną
oliwy i wykładamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach, aż
dynia będzie miękka. Gotową miksujemy na gładką papkę, można włożyć do słoika i trzymać kilka dni w lodówce.