ßßß Cookit - przepis na Sos musztardowy na białym winie

Sos musztardowy na białym winie

nazwa

Wykonanie

Pin It
Sos musztardowy na ciepło przygotowany na bazie sosu beszamelowego z dodatkiem białego wytrawnego wina to doskonały dodatek do rożnego rodzaju mięs. U nas w domu jest najchętniej jadany z ozorkami lub domową białą kiełbasą .
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
3/4 szklanki mleka
3,5 łyżki musztardy
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
pieprz
Wykonanie:
W garnuszku rozpuszczamy masło, gdy będzie płynne dodajemy do niego mąkę i chwilę podgrzewamy na średnim ogniu, aż składniki dobrze się połączą. Następnie dolewamy wino i mieszamy rózgą, a po chwili dolewamy mleko. Wszystko szybko mieszamy, żeby nie zrobiły się nam grudki. Zmniejszamy ogień i chwilę gotujemy, aż masa zgęstnieje. Gdyby sos był za gęsty dolewamy do niego odrobinę mleka. Do sosu dodajemy musztardę i przyprawy. Mieszamy i podajemy na ciepło.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/04/sos-musztardowy-na-biaym-winie.html