Wykonanie
Brukselka jest świetnym warzywem :)W brew pozorom można z niej zrobićparę fajnych dań :)Oto jedno z nich.Genialne na delikatny posiłek (np na kolację).
BRUUUUKSELKA ! ! !Tak, łatwo zdać sobie sprawę, że ją uwielbiam :)Składniki :~ 1kg
brukselkisos:~ dwie łyżki
masła~ dwie płaskie łyżki
mąki pszennej~szklanka
mleka 1,5 %~
sól,
pieprz~
gałka muszkatołowaPrzyrządzenie:
Brukselkę dokładnie obrać, oczyścić i gotować w osolonej wodzie. Trzeba przy tym uważać by nie gotować za długo. Jakieś 15 minut na średnim ogniu.Sos: Z
mąki i
masła sporządzić zasmażkę (usmażyć
mąkę w gorącym tłuszczu, aż do uzyskania konkretnego koloru), następnie dodać
mleko i gotować aż sos zgęstnieje, doprawić
solą,
pieprzem i gałką według uznania. Odstawić na chwilę.
Brukselkę wymieszać z sosem i dusić jeszcze przezparę minut.Przy podawaniu można posypać całość ulubionym
serem.Przekonałam do niej nawet mojego młodszego brata :)a to jest sukces! :)