ßßß Cookit - przepis na Sos beszamelowy - My Blueberry Corner

Sos beszamelowy - My Blueberry Corner

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Świetny sos do gotowanych warzyw jak kalafior czy szparagi, do zapiekanek warzywnych, makaronowychcannelloni i mięsnych jak lazania. Robiłam wcześniej zapiekankę z kalafiora, a niedawno zapiekłam kapustę pak choi z szynką parmeńską, również pod beszamelem. Sos beszamelowy jest łatwy do przyrządzenia i każdy może go zrobić.
Porcja na 1 szklankę sosu (ok. 250 ml)
Składniki:
40 g masła
20 g mąki pszennej
200 ml mleka
¼ łyżeczki soli
szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
W rondelku rozpuścić masło.
Jak tylko całe masło będzie płynne dodać mąkę i zmieszać wszystko drucianą rózgą, tak aby nie było grudek.
Teraz trzeba szybko wlać mleko.
Cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż mikstura osiągnie konsystencję budyniu.
Zdjąć rondel z ognia i dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Sos beszamelowy jest gotowy.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2014/06/sos-beszamelowy