Poziom trudnościŚwietny sos do gotowanych warzyw jak kalafior czy szparagi, do zapiekanek warzywnych, makaronowych – cannelloni i mięsnych jak lazania. Robiłam wcześniej zapiekankę z kalafiora, a niedawno zapiekłam kapustępak choi z szynką parmeńską, również pod beszamelem. Sos beszamelowy jest łatwy do przyrządzenia i każdy może go zrobić.Porcja na 1 szklankę sosu (ok. 250 ml)Składniki:40 g masła20 g mąki pszennej200 ml mleka¼ łyżeczki soliszczypta pieprzuszczypta gałki muszkatołowejSposób przygotowania:W rondelku rozpuścić masło.Jak tylko całe masło będzie płynne dodać mąkę i zmieszać wszystko drucianą rózgą, tak aby nie było grudek.Teraz trzeba szybko wlać mleko.Cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż mikstura osiągnie konsystencję budyniu.Zdjąć rondel z ognia i dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową.Sos beszamelowy jest gotowy.Smacznego!